sobota, 29 września 2012

Curry z kurczaka z kukurydzą i świeżymi pomidorami


Bardzo proste curry.

Szybkie do wykonania. I zachwycające smakiem. Z łagodnymi nutami kukurydzy, mleka kokosowego i kurczaka - przełamanymi ostrością imbiru, papryki i czosnku.

Do podania z białym lub brązowym ryżem.



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 500 g piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 2 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych - miąższ pokrojony w kostkę
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • do podsmażenia - 2 łyżki oleju
  • szczypta mielonego cynamonu
Marynata do kurczaka:
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub ilość do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  1. Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy. Kroimy na ok. 1 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą - mamy uzyskać gęstą pastę. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy, aby dokładnie marynata oblepiła mięso. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę w temp. pokojowej (minimum!) lub na noc w lodówce.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki kurczaka - dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy przez minutę. Dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę i cynamon - zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na średnim (lub nieco większym ogniu), bez przykrycia. Sos ma się zredukować, a kurczak ugotować. 
  3. Dodajemy posiekane pomidory. Ponownie zagotowujemy przez ok. 2 minuty. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...