Bardzo proste curry.
Szybkie do wykonania. I zachwycające smakiem. Z łagodnymi nutami kukurydzy, mleka kokosowego i kurczaka - przełamanymi ostrością imbiru, papryki i czosnku.
Do podania z białym lub brązowym ryżem.

- 500 g piersi kurczaka
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
- 2 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych - miąższ pokrojony w kostkę
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- do podsmażenia - 2 łyżki oleju
- szczypta mielonego cynamonu
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub ilość do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy. Kroimy na ok. 1 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą - mamy uzyskać gęstą pastę. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy, aby dokładnie marynata oblepiła mięso. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę w temp. pokojowej (minimum!) lub na noc w lodówce.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki kurczaka - dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy przez minutę. Dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę i cynamon - zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na średnim (lub nieco większym ogniu), bez przykrycia. Sos ma się zredukować, a kurczak ugotować.
- Dodajemy posiekane pomidory. Ponownie zagotowujemy przez ok. 2 minuty. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz