sobota, 15 września 2012

Alzacka tarta z jabłkami


Tym razem pomysł na słodką tartę, szczególnie że sezon na jabłka mamy w pełni.

Delikatne kruche ciasto i cudowne jogurtowo - waniliowe nadzienie! Wspaniałe komponujące się z dojrzałymi w jesiennym słońcu jabłkami.

Szybki i prosty przepis.
Z tych "koniecznie do wypróbowania!".



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • opakowanie gotowego ciasta kruchego (wiem, poszedłem na łatwiznę!)
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka (ok.400 g) - obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg) lub 200 st. C (grzałka górna i dolna). Formę do tarty (najpierw dokładnie wysmarowaną masłem) wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy obciążenie (specjalne ceramiczne kulki albo ćwiartki jabłka). Wkładamy do pieca, trzymamy ok. 12 minut, sprawdzając w połowie czasu czy ciasto jest już lekko zarumienione.
  2. Gdy ciasto będzie miało lekko złoty kolor wyciągamy je z pieca. Układamy na wierzchu plasterki jabłek. Pozostałe składniki nadzienia miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wylewamy na jabłka. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na ok. 40 minut.

    (ja piekłem na termoobiegu - warto wtedy sprawdzić tartę po ok. 30 minutach, czy wierzch nie jest zbyt zrumieniony, jak na zdjęciach - gdyby był - przełączamy na górną i dolną grzałkę nie zmieniając temperatury i dopiekamy do 40 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...