czwartek, 13 grudnia 2012

Jajka w czyśćcu


Nigella powiedziała, że to danie "smakuje niebiańsko, w momencie, kiedy czujesz się, jakbyś był w piekle (czyli masz kaca)". Choć wygląd nie jest szczególnie zachęcający - to smak wszystko wynagradza. Można powiedzieć, że to wariacja na temat klasycznej już jajecznicy z pomidorami. Widok jajek pływających w pomidorowym sosie ma w sobie coś ciekawego. Jestem ciekawy, jak będą Wam smakowały "jajka w czyśćcu".



Inspiracja zaczerpnięta z książki "Nigellissima" z moimi drobnymi modyfikacjami.
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę (oczywiście można dodać więcej czosnku, jeśli go lubicie)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 1/2 puszki (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • sól do smaku
Do podania: chleb, bułka
  1. Na niewielkiej patelni lub w małym rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i ostrą paprykę. Chwileczkę podsmażamy. Wlewamy pomidory, zagotowujemy. Do wrzącego sosu wbijamy jajka. Częściowo przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 5 minut - białko ma się ściąć, żółtko ma pozostać miękkie (ale trzeba uważać, bo zwykle jajka są gotowe po ok. 3-4 minutach). Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy serem i podajemy z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...