Słodkiego i słonego. Łagodności i pikantności.
Szybki w wykonaniu. Niesamowicie sycący.
I mimo początkowych obaw (wielkich!) - ogromnie zaskakujący (oczywiście pozytywnie!).
3 duże lub 4 mniejsze porcje
Zmodyfikowany za Nigellą Lawson
Zmodyfikowany za Nigellą Lawson
- 2 łyżki oliwy
- 50 g makaronu spaghettini połamanego na ok. 3 cm kawałki
- 500g kuskusu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
- 2 liście laurowe
- 350 g chorizo, przekrojonego wzdłuż na pół i pokrojonego w plasterki
- 4 łyżki sherry
- 100 g miękkich suszonych moreli, pociętych w paski (opcjonalnie)
- 2 puszki (po 400g) ciecierzycy (ewentualnie mieszanki fasoli) - opłukanej i odsączonej na sicie
- 2 puszki (po 400g) pomidorów plus 1 - 1,5 puszki wody
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania przed podaniem
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę.
- mieszając, smażymy połamany makaron na oliwie przez minutę - ma się zarumienić.
- Wsypujemy kuskus i dalej smażymy ok. 1 - 2 minuty.
- Dodajemy cynamon i sól. Wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem 15 minut, do wchłonięcia całej wody.
- Rozgrzewamy na średnim ogniu rondel. Wrzucamy kawałki chorizo i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Wlewamy sherry i czekamy aż odparuje.Wrzucamy morele (opcjonalnie), ciecierzycę (lub fasolę), dodajemy pomidory, a do każdej puszki po pomidorach wlewamy połowę objętości wody, płuczemy i dodajemy do rondla (wody możemy dodać trochę mniej niż w przepisie). Gotujemy na dużym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze nieco wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z kuskusem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz