sobota, 26 marca 2011

Gulasz z chorizo i ciecierzycy

Niezwykle udany mariaż smaków!
Słodkiego i słonego. Łagodności i pikantności.

Szybki w wykonaniu. Niesamowicie sycący.
I mimo początkowych obaw (wielkich!) - ogromnie zaskakujący (oczywiście pozytywnie!).



3 duże lub 4 mniejsze porcje
Zmodyfikowany za Nigellą Lawson
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g makaronu spaghettini połamanego na ok. 3 cm kawałki
  • 500g kuskusu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 350 g chorizo, przekrojonego wzdłuż na pół i pokrojonego w plasterki
  • 4 łyżki sherry
  • 100 g miękkich suszonych moreli, pociętych w paski (opcjonalnie)
  • 2 puszki (po 400g) ciecierzycy (ewentualnie mieszanki fasoli) - opłukanej i odsączonej na sicie
  • 2 puszki (po 400g) pomidorów plus 1 - 1,5 puszki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania przed podaniem
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę.
  2. mieszając, smażymy połamany makaron na oliwie przez minutę - ma się zarumienić.
  3. Wsypujemy kuskus i dalej smażymy ok. 1 - 2 minuty.
  4. Dodajemy cynamon i sól. Wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem 15 minut, do wchłonięcia całej wody.
  5. Rozgrzewamy na średnim ogniu rondel. Wrzucamy kawałki chorizo i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Wlewamy sherry i czekamy aż odparuje.Wrzucamy morele (opcjonalnie), ciecierzycę (lub fasolę), dodajemy pomidory, a do każdej puszki po pomidorach wlewamy połowę objętości wody, płuczemy i dodajemy do rondla (wody możemy dodać trochę mniej niż w przepisie). Gotujemy na dużym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze nieco wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Podajemy z kuskusem i posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...