Jak powiedziała w swej książce Nigella Lawson ("Kuchnia") - to danie łatwiej jest zrobić, niż opisać jego przygotowanie.
Zawiły opis przekładania składników w coraz to nowe miseczki nie powinien Was przerazić!
Sami zobaczycie, że ten obiad, z zegarkiem w ręku wykonacie w 15, góra 20 minut!
A po tym czasie stwierdzicie, że to być może najprostszy i najlepszy sposób na podanie łososia. Do wykorzystania nie tylko z kuskusem i pomidorami koktajlowymi. Znajomi podsuwali m.in. pomysły na skomponowanie ryby z brokułami... lub podanie jej bez jakichkolwiek dodatków.
Wybór należy do Was!

- 200 g kuskusu (to zdecydowanie wystarczająca ilość dla 4 osób!)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 ml wrzącej wody
- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy czosnkowej + 1 łyżeczka dodatkowo
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 4 filety z łososia
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki. Mieszamy, zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzem albo folią. Odstawiamy ma bok, aby kuskus napęczniał.
- W drugiej miseczce - wsypujemy cebulę, wyciskamy do niej sok z cytryny.
- W trzeciej miseczce - wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, zalewamy je dodatkową łyżeczką oliwy czosnkowej, delikatnie mieszamy.
- Na duży talerz (będziemy na nim obtaczać łososia) ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy pozostałą sól, paprykę oraz łyżkę oliwy czosnkowej.
- Rozgrzewamy dużą patelnię. Filety z łososia obtaczamy w cytrynie z przyprawami i oliwą. Smażymy je po 2 - 3 minuty z każdej strony, zależnie od grubości - w środku powinny być soczyste i o charakterystycznej barwie.
- W tym czasie odkrywamy kuskus - "przeczesujemy" go widelcem. Wrzucamy do niego pomidorki i cebulę z cytrynowym sokiem - mieszamy widelcem.
- Usmażone filety łososia podajemy z kuskusem.
Dodatkowo do kuskusu można wmieszać posiekaną, świeżą kolendrę oraz dodać 1 łyżkę utartego imbiru przed zalaniem go wrzątkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz