niedziela, 16 września 2012

Cytrynowy łosoś z kuskusem i koktajlowymi pomidorkami


Jak powiedziała w swej książce Nigella Lawson ("Kuchnia") - to danie łatwiej jest zrobić, niż opisać jego przygotowanie.

Zawiły opis przekładania składników w coraz to nowe miseczki nie powinien Was przerazić!
Sami zobaczycie, że ten obiad, z zegarkiem w ręku wykonacie w 15, góra 20 minut!

A po tym czasie stwierdzicie, że to być może najprostszy i najlepszy sposób na podanie łososia. Do wykorzystania nie tylko z kuskusem i pomidorami koktajlowymi. Znajomi podsuwali m.in. pomysły na skomponowanie ryby z brokułami... lub podanie jej bez jakichkolwiek dodatków.

Wybór należy do Was!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 200 g kuskusu (to zdecydowanie wystarczająca ilość dla 4 osób!)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej + 1 łyżeczka dodatkowo
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 filety z łososia

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki. Mieszamy, zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzem albo folią. Odstawiamy ma bok, aby kuskus napęczniał.
  2. W drugiej miseczce - wsypujemy cebulę, wyciskamy do niej sok z cytryny.
  3. W trzeciej miseczce - wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, zalewamy je dodatkową łyżeczką oliwy czosnkowej, delikatnie mieszamy.
  4. Na duży talerz (będziemy na nim obtaczać łososia) ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy pozostałą sól, paprykę oraz łyżkę oliwy czosnkowej.
  5. Rozgrzewamy dużą patelnię. Filety z łososia obtaczamy w cytrynie z przyprawami i oliwą. Smażymy je po 2 - 3 minuty z każdej strony, zależnie od grubości - w środku powinny być soczyste i o charakterystycznej barwie.
  6. W tym czasie odkrywamy kuskus - "przeczesujemy" go widelcem. Wrzucamy do niego pomidorki i cebulę z cytrynowym sokiem - mieszamy widelcem.
  7. Usmażone filety łososia podajemy z kuskusem.

    Dodatkowo do kuskusu można wmieszać posiekaną, świeżą kolendrę oraz dodać 1 łyżkę utartego imbiru przed zalaniem go wrzątkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...