piątek, 26 października 2012

Kurczak w sosie śmietanowo - porowym


Przepis na szybki obiad. Robiony dosłownie w 20 - 30 minut.
Akurat w sam raz, gdy wracacie z pracy i trzeba przygotować jedzenie "na już" i "na szybko" - bo jesteście strasznie głodni!

Danie delikatne w smaku, pory świetnie komponują się z mięsem z piersi kurczaka.
Podane z ziemniakami albo ryżem zaspokoi Wasz głód.
A być może pozostawi ochotę na więcej!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 1 duży por
  • 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% - może być także śmiatanka o mniejszej zawartości tłuszczu np. 22%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Z porów odkrajamy zielone części, myjemy je dokładnie. Dzielimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jak duży jest por) - następnie tniemy na ok. 0,5 cm kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory, sól i połowę tymianku - smażymy na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, mieszamy od czasu do czasu (mają się nie zrumienić). Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  3. W tym czasie przygotowujemy kurczaka. Piersi oczyszczamy, kroimy je pod skosem na cienkie plasterki. Posypujemy je pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy resztę masła - "kotleciki" obsmażamy krótko z obu stron.
  4. Do porów wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Wrzucamy kurczaka i pod przykryciem dusimy jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie w środku miękkie. Możemy skropić sokiem z cytryny.
    Podajemy z ryżem bądź ziemniakami.

czwartek, 18 października 2012

Quiche z grillowaną papryką, camembertem i mozzarellą


Kolejny pomysł na quiche.
Tym razem z grillowaną papryką i dwoma rodzajami serów.

Na ciasto kruche można użyć mąki pełnoziarnistej, zwykłej pszennej albo obu rodzajów zmieszanych w proporcjach 50/50.

Wszystko doskonale komponuje się ze świeżą mieszanką różnych sałat polanych winegretem.

Inne pomysły na quiche:
Quiche z wędzonym łososiem, gruszką i camembertem
Quiche z bobem i grillowaną papryką



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 6 porcji i formę do tarty o średnicy 26 cm.
Spód:
  • 250 g mąki - pszennej, razowej lub zmieszanych w proporcji 50/50
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4-5 jajek
  • sól i pieprz
  • 170 g sera camembert
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  1. Ciasto: mąkę i sól przesiewamy do miski, wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencji okruchów ciasta. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę - schładzamy w lodówce przez godzinę.
  2. Papryki: rozgrzewamy grill piekarnika do 230 stopni, bezpośrednio na kratce układamy całe papryki, grillujemy je z jednej strony przez 10 minut, obracamy i następnie dalej opiekamy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast wkładamy do foliowych woreczków. Po 10 minutach wyjmujemy i obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w kostkę.
    Papryki możemy przygotować wcześniej. Jeśli wszystko robimy jednocześnie - teraz jest czas na zmniejszenie temp. w piekarniku do 190 st. C.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przekładamy je do formy, dokładnie wylepiamy dno i brzegi. Nadmiar odkrawamy wałkiem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas osiągnięcia w piecu temp. 190 st. C (nagrzania / ochłodzenia po grillowaniu papryk).
  4. Gdy piekarnik będzie gotowy, na ciasto wykładamy folię aluminiową. Na wierz wysypujemy groch, ceramiczne kulki do pieczenia bądź jakiekolwiek obciążenie. Pieczemy 15 minut. Usuwamy obciążenie i folię aluminiową - pieczemy dalsze 13 minut, na lekko złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, studzimy. Zmniejszamy temp. piekarnika na 180 st. C.
  5. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami (solą, pieprzem, mieloną papryką, lubczykiem) i jogurtem. Na podpieczony spód wykładamy pokrojony w kostkę camembert, mozzarellę i grillowaną paprykę. Zalewamy masą jajeczno - jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

środa, 10 października 2012

Margarita

zdj. lachapelle221.blogspot.com

Klasyczny drink i jeden z moich faworytów.
Idealny do picia wszędzie, przy każdej okazji i o każdej porze.

Kto pił ten wie, co mam na myśli!

Poniżej podaję własne proporcje, nieco inne niż te "standardowe" (7 miarek tequili : 4 miarki likieru triple sec : 3 miarki soku z cytryny). Po wypróbowaniu tych drugich i różnych modyfikacjach - doszedłem do tych dla mnie idealnych.
Drink podajemy bez lodu (lód w shakerze) - straight up, można także zmiksować z lodem (frozen margarita) albo wrzucić kostki lodu do kieliszka (on rocks).

Pamiętaj! Piłeś, nie jedź.
www.pilesniejedz.pl


Zmodyfikowany przeze mnie.
  • 1 miarka likieru triple sec (Coitreau)
  • 1 miarka tequili
  • 1 miarka soku z cytryny
  • lód
    1. Składniki wlewamy do shakera, wrzucamy kostki lodu, krótko wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, którego brzeg wcześniej ozdabiamy solą (najpierw smarujemy sokiem z cytryny, potem zanurzamy w soli - wyjdzie idealna crusta).

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...