sobota, 28 maja 2011

Crunchie Sticky Banoffee Pie

Nazwa tego ciasta mówi sama za siebie.

Jest i "crunchie", i "sticky".
Kruchy spód i ciągnąca się masa krówkowa. Do tego łagodząca nieco słodycz bita śmietana i banany.

Idealny przepis, kiedy chcemy zjeść coś naprawdę słodkiego!
I niewymagającego dużo wysiłku - ciasto przygotowuje się bez użycia piekarnika!



Oryginalna wersja przepisu dostępna jest tutaj.
  • 230 g ciastek Digestive = 1 opakowanie
  • 115 g masła, rozpuszczonego
  • 300 g masy krówkowej
  • 3 banany
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 1 wafelek czekoladowy, np. Horalky
  1. Ciastka mocno kruszymy. Łączymy z masłem - mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy nią dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wkładamy do lodówki (na ok. 2 godziny).
  2. Masę krówkową rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na niej układamy pokrojone w plastry banany. 
  3. Moja rada: gdy najpierw ułożymy masę a później banany istnieje ryzyko, że pod ciężarem owoców rozpłynie się na boki. Ani to praktyczne, ani estetyczne. Warto ułożyć najpierw banany, a na nie masę krówkową.
  4. Śmietankę ubijamy do sztywności. Rozprowadzamy ją na cieście.
  5. Moja rada: do śmietany warto dodać "utrwalacz", np. "Śmietan-fix". Nie będziemy musieli się obawiać, że podejdzie wodą lub rozpłynie się na drugi dzień.
  6. Wafelek kroimy w kostkę - obsypujemy nim wierzch ciasta. Schładzamy przed podaniem.


2 komentarze:

  1. zakupy zrobione. będę robić, bo zachwyca mnie prostota działania. dam znać, jak wyszło :)
    dzięki wielkie za natchnienie...

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...