Jest i "crunchie", i "sticky".
Kruchy spód i ciągnąca się masa krówkowa. Do tego łagodząca nieco słodycz bita śmietana i banany.
Idealny przepis, kiedy chcemy zjeść coś naprawdę słodkiego!
I niewymagającego dużo wysiłku - ciasto przygotowuje się bez użycia piekarnika!
Oryginalna wersja przepisu dostępna jest tutaj.
- 230 g ciastek Digestive = 1 opakowanie
- 115 g masła, rozpuszczonego
- 300 g masy krówkowej
- 3 banany
- 250 ml śmietanki do ubijania
- 1 wafelek czekoladowy, np. Horalky
- Ciastka mocno kruszymy. Łączymy z masłem - mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy nią dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wkładamy do lodówki (na ok. 2 godziny).
- Masę krówkową rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na niej układamy pokrojone w plastry banany.
- Śmietankę ubijamy do sztywności. Rozprowadzamy ją na cieście.
- Wafelek kroimy w kostkę - obsypujemy nim wierzch ciasta. Schładzamy przed podaniem.
Moja rada: gdy najpierw ułożymy masę a później banany istnieje ryzyko, że pod ciężarem owoców rozpłynie się na boki. Ani to praktyczne, ani estetyczne. Warto ułożyć najpierw banany, a na nie masę krówkową.
Moja rada: do śmietany warto dodać "utrwalacz", np. "Śmietan-fix". Nie będziemy musieli się obawiać, że podejdzie wodą lub rozpłynie się na drugi dzień.
zakupy zrobione. będę robić, bo zachwyca mnie prostota działania. dam znać, jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie za natchnienie...
absolutnie fantastyczne!
OdpowiedzUsuń