niedziela, 3 lutego 2013

Kawowy weekend cz. 2


Równie dobrze mógłbym napisać, że to weekend nie tylko z kawą, ale i przepisami Nigelli Lawson.

Oto kolejny pomysł z jej najnowszej książki i programu kulinarnego. Szybkie lody kawowe - do zrobienia bez specjalnej maszyny do lodów. Wystarczy mieć miskę, mikser i zamrażalnik. Oraz trochę cierpliwości!

Dzięki Nigelli słowo "śmietana" nabrało niemal erotycznego znaczenia. A czując jak te lody rozpływają się w ustach... czując smak prawdziwej śmietany... Znowu jesteśmy w kulinarnym niebie!
Mimo że były dla mnie nieco za słodkie - i tak z chęcią pokusiłem się o dodatkową porcję!


One-step no-churn coffee ice cream
Szybkie lody kawowe
Inspiracja zaczerpnięta stąd.

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 175 gram mleka skondensowanego - użyłem takiego w puszcze, słodzonego
  • 2 łyżki kawy instant - użyłem Maxwell House Delikatny Smak
  • 2 łyżki likieru kawowego - opcjonalnie
  • 2 pojemniki o objętości 500 ml
    1. Śmietanę, mleko, kawę i likier miksujemy na gładką, puszystą masę, aż do formowania się łagodnych "górek". Przelewamy do pojemników, mrozimy przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...