środa, 6 marca 2013

Najbardziej ulubione włoskie danie!

Źródło: tapetycznie.pl

Nie wiem czemu ciągle Was męczę włoskimi przepisami. Może prostota włoskiej kuchni, może mój sentyment do Włoch (choć nigdy nie byłem w tym kraju i pewnie mam mocno wyidealizowane o nim pojęcie!).

Ten przepis na ciasto do pizzy wziął się nie wiadomo skąd. Po prostu kiedyś ze znajomymi znaleźliśmy go w otchłaniach internetu. I tak z nami pozostał. I tak go wykorzystujemy zawsze, gdy chcemy zjeść pizzę. Zmieniamy jedynie dodatki.

A otrzymujemy cieniutkie, chrupiące ciasto z puszystym brzegiem. Wychodzące zawsze, za każdym razem!

Inną wersję ciasta na pizzę znajdziecie tutaj.

Proste ciasto na pizzę
Na dwa ciasta o średnicy ok. 23 - 25 cm.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
    1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. 
    2. Mąkę, wodę (ciepłą "na palec"), drożdże, sól, cukier i olej mieszamy w misce. Możemy zrobić to ręcznie i dalej wyrabiać ciasto, albo z pomocą spiralnych końcówek miksera (jest szybciej i nie trzeba się mocno "brudzić"). Podczas wyrabiania sprawdzamy ciasto, gdy klei się do ręki i miski podsypujemy mąką - musimy otrzymać sprężyste ciasto, ładnie odchodzące od miski i palców. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i dodatki.
    3. Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczamy na blachach w formę koła. Nakładamy sos, dodatki. Pieczemy w piecu w pobliżu dolnej grzałki (a wszystko właściwie zależy od piekarnika) ok. 11 - 15 minut, do zrumienienia spodu i wierzchu.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...