Sierpień rozpoczynamy od churros z czekoladowym dipem.
Podobno churros w Meksyku są jednym z popularnych dań śniadaniowych. Dla mnie te chrupkie z wierzchu i teoretycznie miękkie i puszyste w środku mini-pączki bardziej pasują jako słodka przekąska, np. przy filmie.
A dlaczego "teoretycznie" miękkie w środku?
Prosta sprawa - Nigella dysponowała rękawem cukierniczym ze szprycą z większą "dziurką". Mój rękaw niestety aż tak dużej "dziurki" nie posiadał - przez co uzyskałem kręte "robaki" z ciasta. Ale nie mniej smaczne (tak przynajmniej się domyślam!).
Czekoladowe dipu za to otrzymacie sporą ilość. Może się Wam wydawać, że jest go za dużo - jednak wylizywanie miseczek z sosem jest przyjemnością tak samo wielką, jak jedzenie go z churros!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Churros- 50 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 250 ml świeża zagotowanego wrzątku
- ok. 500 ml oleju roślinnego do smażenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 150 ml śmietany kremówki
- Miałki cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Posłuży nam później do obtoczenia churros.
- Składniki sosu czekoladowego wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, a gdy czekolada zacznie się topić - mieszamy wszystko, zdejmujemy z ognia i ustawiamy w ciepłym miejscu.
- W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy oliwę i stopniowo - wrzątek - ucieramy, aż powstanie lepkie ciasto. Odstawiamy je na ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy w garnku olej roślinny do smażenia - obejrzycie filmik, będziecie wiedzieli w jaki prosty sposób sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę.
- Gdy olej się rozgrzeje - ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (8 mm). Wyciskamy ciasto na olej. Smażymy, aż będą złote z wierzchu. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed jedzeniem zostawiamy je na ok. 5 - 10 minut, aby ciasto stężało.
- Obtaczamy churros w cukrze z cynamonem. Podajemy z sosem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz