piątek, 5 sierpnia 2011

Churros with chocolate dipping sauce


Sierpień rozpoczynamy od churros z czekoladowym dipem.

Podobno churros w Meksyku są jednym z popularnych dań śniadaniowych. Dla mnie te chrupkie z wierzchu i teoretycznie miękkie i puszyste w środku mini-pączki bardziej pasują jako słodka przekąska, np. przy filmie.
A dlaczego "teoretycznie" miękkie w środku?
Prosta sprawa - Nigella dysponowała rękawem cukierniczym ze szprycą z większą "dziurką". Mój rękaw niestety aż tak dużej "dziurki" nie posiadał - przez co uzyskałem kręte "robaki" z ciasta. Ale nie mniej smaczne (tak przynajmniej się domyślam!).

Czekoladowe dipu za to otrzymacie sporą ilość. Może się Wam wydawać, że jest go za dużo - jednak wylizywanie miseczek z sosem jest przyjemnością tak samo wielką, jak jedzenie go z churros!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Churros
  • 50 g miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml świeża zagotowanego wrzątku
  • ok. 500 ml oleju roślinnego do smażenia
Czekoladowy dip
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml śmietany kremówki
  1. Miałki cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Posłuży nam później do obtoczenia churros.
  2. Składniki sosu czekoladowego wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, a gdy czekolada zacznie się topić - mieszamy wszystko, zdejmujemy z ognia i ustawiamy w ciepłym miejscu.
  3. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy oliwę i stopniowo - wrzątek - ucieramy, aż powstanie lepkie ciasto. Odstawiamy je na ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy w garnku olej roślinny do smażenia - obejrzycie filmik, będziecie wiedzieli w jaki prosty sposób sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę.
  4. Gdy olej się rozgrzeje - ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (8 mm). Wyciskamy ciasto na olej. Smażymy, aż będą złote z wierzchu. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed jedzeniem zostawiamy je na ok. 5 - 10 minut, aby ciasto stężało. 
  5. Obtaczamy churros w cukrze z cynamonem. Podajemy z sosem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...