piątek, 30 września 2011

Chlebowy pudding z czekoladą / Chocolate chip bread pudding


Nigdy nie spodziewałbym się, że będę się rozpływał w zachwytach nad daniem z czerstwego chleba! I to jeszcze połączonego z czekoladą!

A jednak!

Ciekawość zwyciężyła i było to ciekawe doświadczenie.

Z jednej strony słodka czekolada... z drugiej - tradycyjny chleb i lekki śmietankowy sos. Który można podrasować dodatkiem rumu... choć to zupełnie nieobowiązkowe.



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Składniki na 4 - 6 porcji
  • 250 g czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę o boku 3 cm
  • 100 g czekolady (1 tabliczka) pokrojonej na drobne kawałki - pomieszałem gorzką z mleczną
  • 3 jajka
  • 40 g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki brązowego rumu - opcjonalnie
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru demerara - do posypania wierzchu
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Żaroodporną formę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem. Wrzucamy kostki chleba - gdy chleb nie jest czerstwy musimy go lekko podsuszyć.
  2. Dorzucamy kawałki czekolady, starając się rozmieścić je równomiernie między chlebem.
  3. W misce mieszamy trzepaczką jajka, cukier trzcinowy, rum, śmietankę i mleko. Sos wylewamy na chleb, lekko wciskając kostki pieczywa, aby lepiej nasiąkło. Odstawiamy na ok. 20 minut. Posypujemy cukrem demerara. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
  4. Przed podaniem - pozwalamy puddingowi lekko przestygnąć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...