Clafoutis to mówiąc najprościej zapieczone z owocami gęste ciasto naleśnikowe.
W tym wydaniu przygotowane na mielonych migdałach. Zatem aromatyczne, delikatne.
Wzbogacone wprost obłędną "kruszonką" z prażonych w maśle i brązowym cukrze płatków migdałowych.
Jeśli chodzi o wybór owoców - to można dodawać dowolne, występujące w sezonie. Ja wybrałem akurat nektarynki.
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
- 500 g nektarynek
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150g mielonych migdałów
- 75 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 50 g migdałów w płatkach
- szczypta soli
- 10 g masła podgrzewamy przez 3 minuty na patelni z 40 g cukru oraz nektarynkami pokrojonymi na ósemki. Przekładamy do żaroodpornej formy (jeśli patelnia na której przygotowujemy owoce nie nadaje się do użycia w piekarniku).
- Kolejne 80 g masła rozpuszczamy na patelni i podgrzewamy aż będzie lekko brązowe. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru, mielone migdały, sól. Miksujemy jajka, wlewamy mleko oraz zbrązowione masło i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy mikserem, wsypujemy suche składniki.
- Ciasto wylewamy na owoce. Pozostałą ilość masła i cukru podgrzewamy na patelni, dodajemy płatki migdałowe. Taką "kruszonką" posypujemy wierzch ciasta. Piec w 180 st, C przez około 30 minut (do zezłocenia). Podajemy po lekkim ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz