czwartek, 17 maja 2012

Paella z kurczakiem


Moja pierwsza przygoda z ryżem arborio i robieniem risotto skończyła się spektakularną porażką.
Cały garnek rozgotowanego ryżu wylądował w koszu.

Spróbowałem zatem sięgnąć do źródła, z którego przepisy praktycznie nigdy nie wychodzą nieudane.
I się nie zawiodłem!

Paella zdobyła podniebienie moje i moich gości.
A praktycznie zrobiła się sama!
I wyszła idealna. Ryż lekko al dente. Warzywa miękkie w sam raz. Kurczak też super.

Doskonała propozycja na spotkanie ze znajomymi. Albo imprezę, na której wspólnie gotujecie!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu
  • 400 g piersi kurczaka, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia - pokrojona w nieco większą kostkę, niż papryka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duży pomidor - sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kosteczkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
  • 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 300 g ryżu arbrio
  1. Przygotowujemy bulion i zagotowujemy go razem z szafranem (powinien być gorący przed dodaniem do paelli). 
  2. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
  3. Wlewamy pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodajemy szczyptę soli (ilość zależna od tego, jak słony jest bulion) i smażymy dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
  4. Wsypujemy paprykę w proszku (oba rodzaje), wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dorzucamy sos pomidorowy a po chwili wsypujemy ryż i mieszając smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy bez mieszania przez 8 minut, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię szczelnie folią aluminiową lub pokrywką i gotujemy przez 6 minut. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
    Przed podaniem można polać wierzch odrobiną oliwy wymieszanej z posiekaną pietruszką i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...