wtorek, 22 maja 2012

Ucierane ciasto z rabarbarem


Kiedy przychodzi sezon na rabarbar nie sposób nie upiec chociaż jednego ciasta w tym owocem / warzywem (Unia Europejska rabarbar uznała za owoc!).

Tym razem tradycyjne ciasto ucierane z kruszonką.
Idealne na niedzielny deser, do kawy.
Albo na piknik, albo jako "coś słodkiego" do zjedzenia po grillowanych mięsach.

Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej:
Korzenne ciasto z rabarbarem

Ciasto migdałowe z rabarbarem
Rabarbarowo-jabłkowy pudding z sosem karmelowym
Rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką


Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Kruszonka
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Ciasto
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  1. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miseczki i mieszamy widelcem, aż powstanie kruszonka. Możemy ją również wyrobić palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  2. Rabarbar tniemy na mniejsze kawałki. Mieszamy w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odkładamy.
  3. Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiewamy, Odkładamy na bok.
  4. W misie miksera ucieramy masło na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, wrzucamy jajka jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy.
  5. Do masy maślanej wsypujemy odłożoną i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką.
  6. Formę o boku 23 - 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciasto, równamy powierzchnię. Na ciasto wykładamy owoce. Posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy w formie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...