niedziela, 13 maja 2012

Naleśniki kukurydziane


Uwielbiam naleśniki!

Z resztą kto ich nie lubi.

Z zalegającej w kuchennej szafce mąki kukurydzianej postanowiłem zrobić naleśniki. Wyszły nieco inne od tych tradycyjnych (przepis tutaj), mniej puszyste i cienkie. Doskonale jednak sprawdziły się jako "opakowanie" do nadzienia z białego sera z dodatkiem skórki pomarańczowej i truskawek (pierwszych w tym sezonie!).

Polecam spróbować!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podajemy z ulubionym nadzieniem - słodkim lub wytrawnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...