poniedziałek, 7 maja 2012

Babka cytrynowa


Kiedy mają przyjść goście gorączkowo potrzeba czegoś słodkiego do kawy. Bo siedzenie przy samej kawie to jednak nie to samo, gdy do wyboru mamy dodatkowo dobre ciasto.

Tę babkę przygotowuje się ekstremalnie szybko. Wystarczy składniki wrzucić do malaksera (lub jeśli go nie macie - utrzeć ręcznym mikserem), wstawić do pieca i po godzinie cieszyć się ciastem. Niesamowicie aromatycznym, co dodatkowo może być podkreślone przez nasączenie sokiem z cytrusów.



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 140 g miękkiego masła
  • 225 g mąki
  • ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mleka (90 ml)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i porządnie miksujemy, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - do babek lub keksówkę - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do "suchego patyczka".
    Po upieczeniu możemy ciasto nasączyć sokiem pomarańczowym lub cytrynowym (3 łyżki) oraz polać ulubioną polewą, np. czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...