sobota, 15 grudnia 2012

Szarlotka z ananasem


Chyba nie znajdzie się osoba, która nie lubi szarlotki.
A tym bardziej takiej z kratką!

W tym wydaniu do masy jabłkowej dodajemy ananasa. Jest go niedużo i ja praktycznie nie wyczuwałem jego smaku. Ale dzięki niemu całość nadzienia ma jednak nieco inny od tradycyjnego posmak. Dodatkowo zawartość budyniu nadaje bardzo przyjemny aromat.

Dodatek rodzynek - opcjonalny. Bo akurat za rodzynkami nie wszyscy przepadają! ;)



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 290 g masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
  • 900 g jabłek
  • puszka ananasa w syropie - odsączonego, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (na 500 ml mleka, bez cukru)
Do podania: cukier puder
      1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, sól. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami do uzyskania drobnych okruszków. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
      2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia. 
      3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm, albo formę do tarty - smarujemy dokładnie masłem. Dno i brzegi (na wysokość ok. 2 cm) wylepiamy pierwszą częścią ciasta. Wykładamy nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Kroimy na paski, z których układamy na wierzchu ciasta kratkę. Pieczemy przez 70 minut, do zrumienienia wierzchu. Po ostudzeniu posypujemy odrobiną cukru pudru.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Przyciski Listonic

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...