sobota, 24 marca 2012

Fettuccini al pesto rosso / Wstążki z pastą z suszonych pomidorów i kurczakiem


Włoskich inspiracji ciąg dalszy.

Choć tym razem obecną w oryginale szynkę zastąpiłem kurczakiem (kto chodzi na siłownię będzie wiedział, że białko jest w tym przypadku najważniejsze!). Połączenie zdało egzamin. Otrzymałem smaczny, prosty obiad.

Czy lekki?
Można by dyskutować, bo pesto do "najchudszych" dodatków nie należy. Ale usprawiedliwiamy się obecnością oliwy z oliwek i samych zdrowych, wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych!

(Oczywiście, gdy nie mamy ochoty, ani siły robić domowego pesto - korzystamy z gotowego! Na tę ilość makaronu 1, maksymalnie 2 łyżki wystarczą.
A gdybyśmy chcieli zrobić wersję z szynką - używamy 75 gram.)



Inspiracja zaczerpnięta z książki Gino d'Acampo "Dieta italiana".
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje.
  • 150 g pełnoziarnistego makaronu wstążki
  • 3 listki bazylii
  • 75 g suszonych pomidorów w oliwie (oliwę zachowujemy!)
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Wstawiamy wodę na makaron, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy go, przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy na bok. Od czasu do czasu wstrząsając, aby makaron się nie posklejał.
  2. W tym samym czasie: pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
  3. Bazylię i suszone pomidory z dwiema łyżkami oliwy z zalewy wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pastę o jednolitej konsystencji. Gdyby była zbyt sucha, dodajemy odrobinę zimnej wody. 
  4. Makaron przekładamy do dużej miski. Dodajemy kukurydzę i kurczaka, delikatnie mieszamy. Wrzucamy pastę z pomidorów - mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 minut - aby smaki mogły się połączyć. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...