sobota, 10 marca 2012

Gnocchi alla Sorrentina / Gnocchi zapiekane w pomidorowym sosie z pesto, oliwkami i mozarellą


Można by powiedzieć znacznie prościej "Gnocchi po sorrentyńsku". Ale to nie oddałoby charakteru tego dania.

Połączenia składników w kolorach włoskiej flagi: bieli sera i kopytek, zieleni pesto i oliwek, czerwieni pomidorowego sosu.

Mam wrażenie, że popularność włoskiej kuchni leży właśnie w takiej prostocie, radości, z jaką przyrządza się dania. Bo nie są one czasochłonne, wychodzą niesamowicie smaczne, sycące. Można poczuć w nich włoskie słońce, tę radość!
To takie pozytywne, szczególnie kiedy jesteśmy już jedną nogą na progu wiosny!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 120 g zielonych oliwek, wydrążonych - można pominąć
  • 100 g gotowego pesto genueńskiego
  • sól (niewiele, bo pesto i oliwki są słone) i świeżo mielony pieprz
  • 500 g gotowych gnocchi bez dodatków
  • 1 kulka mozarelli (125 g) odsączona i pokrojona na plastry
  1. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając. Wlewamy przecier pomidorowy i oliwki - podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Jednocześnie: nastawiamy wodę do ugotowania gnocchi. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kopytka i gotujemy ok. 1 minuty od momentu, gdy zaczną wypływać na powierzchnię, odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  3. Do sosu dodajemy pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odcedzone gnocchi. Mieszamy.
  4. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy plastry mozarelli. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 10 minut. Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...