poniedziałek, 12 marca 2012

Super moist carrot cake / 5-składnikowe ciasto marchewkowe


Bardzo podobne w strukturze do Venetian carrot cake od Nigelli Lawson.

Wilgotne (bardzo!), grudkowate (ale to pewnie zasługa mielonych migdałów), słodkie (BARDZO! Dwa razy sprawdzałem, czy nie pomyliłem ilości cukru. Nie, nie pomyliłem. Dodajemy ćwierć kilograma. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo i można spokojnie zredukować jego ilość, no chyba, że przepadacie za takimi super słodkimi ciastami). Znakomicie komponowałoby się z kremem z twarogowego serka, który być może przełamałby tą słodycz.

W każdym bądź razie, zawsze można wypróbować!

Inne ciasta z marchewką w roli głównej:
Marchewkowe ciasto z ananasem
Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 250 g brązowego cukru
  • 1/2 filiżanki oleju
  • 3 jajka
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g marchwi, startej na grubych oczkach
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 20 cm.
  2. W dużej misce mieszamy olej i cukier. Dodajemy pojedynczo jajka - cały czas mieszając. Wrzucamy migdały i marchew - mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy.
  3. Pieczemy ok. 1 godziny, aż ciasto będzie złote z wierzchu. Studzimy w foremce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...