sobota, 29 września 2012

Curry z kurczaka z kukurydzą i świeżymi pomidorami


Bardzo proste curry.

Szybkie do wykonania. I zachwycające smakiem. Z łagodnymi nutami kukurydzy, mleka kokosowego i kurczaka - przełamanymi ostrością imbiru, papryki i czosnku.

Do podania z białym lub brązowym ryżem.



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 500 g piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 2 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych - miąższ pokrojony w kostkę
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • do podsmażenia - 2 łyżki oleju
  • szczypta mielonego cynamonu
Marynata do kurczaka:
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub ilość do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  1. Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy. Kroimy na ok. 1 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą - mamy uzyskać gęstą pastę. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy, aby dokładnie marynata oblepiła mięso. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę w temp. pokojowej (minimum!) lub na noc w lodówce.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki kurczaka - dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy przez minutę. Dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę i cynamon - zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na średnim (lub nieco większym ogniu), bez przykrycia. Sos ma się zredukować, a kurczak ugotować. 
  3. Dodajemy posiekane pomidory. Ponownie zagotowujemy przez ok. 2 minuty. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

niedziela, 16 września 2012

Cytrynowy łosoś z kuskusem i koktajlowymi pomidorkami


Jak powiedziała w swej książce Nigella Lawson ("Kuchnia") - to danie łatwiej jest zrobić, niż opisać jego przygotowanie.

Zawiły opis przekładania składników w coraz to nowe miseczki nie powinien Was przerazić!
Sami zobaczycie, że ten obiad, z zegarkiem w ręku wykonacie w 15, góra 20 minut!

A po tym czasie stwierdzicie, że to być może najprostszy i najlepszy sposób na podanie łososia. Do wykorzystania nie tylko z kuskusem i pomidorami koktajlowymi. Znajomi podsuwali m.in. pomysły na skomponowanie ryby z brokułami... lub podanie jej bez jakichkolwiek dodatków.

Wybór należy do Was!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 200 g kuskusu (to zdecydowanie wystarczająca ilość dla 4 osób!)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej + 1 łyżeczka dodatkowo
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 filety z łososia
  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki. Mieszamy, zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzem albo folią. Odstawiamy ma bok, aby kuskus napęczniał.
  2. W drugiej miseczce - wsypujemy cebulę, wyciskamy do niej sok z cytryny.
  3. W trzeciej miseczce - wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, zalewamy je dodatkową łyżeczką oliwy czosnkowej, delikatnie mieszamy.
  4. Na duży talerz (będziemy na nim obtaczać łososia) ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy pozostałą sól, paprykę oraz łyżkę oliwy czosnkowej.
  5. Rozgrzewamy dużą patelnię. Filety z łososia obtaczamy w cytrynie z przyprawami i oliwą. Smażymy je po 2 - 3 minuty z każdej strony, zależnie od grubości - w środku powinny być soczyste i o charakterystycznej barwie.
  6. W tym czasie odkrywamy kuskus - "przeczesujemy" go widelcem. Wrzucamy do niego pomidorki i cebulę z cytrynowym sokiem - mieszamy widelcem.
  7. Usmażone filety łososia podajemy z kuskusem.

    Dodatkowo do kuskusu można wmieszać posiekaną, świeżą kolendrę oraz dodać 1 łyżkę utartego imbiru przed zalaniem go wrzątkiem.

sobota, 15 września 2012

Alzacka tarta z jabłkami


Tym razem pomysł na słodką tartę, szczególnie że sezon na jabłka mamy w pełni.

Delikatne kruche ciasto i cudowne jogurtowo - waniliowe nadzienie! Wspaniałe komponujące się z dojrzałymi w jesiennym słońcu jabłkami.

Szybki i prosty przepis.
Z tych "koniecznie do wypróbowania!".



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • opakowanie gotowego ciasta kruchego (wiem, poszedłem na łatwiznę!)
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka (ok.400 g) - obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg) lub 200 st. C (grzałka górna i dolna). Formę do tarty (najpierw dokładnie wysmarowaną masłem) wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy obciążenie (specjalne ceramiczne kulki albo ćwiartki jabłka). Wkładamy do pieca, trzymamy ok. 12 minut, sprawdzając w połowie czasu czy ciasto jest już lekko zarumienione.
  2. Gdy ciasto będzie miało lekko złoty kolor wyciągamy je z pieca. Układamy na wierzchu plasterki jabłek. Pozostałe składniki nadzienia miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wylewamy na jabłka. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na ok. 40 minut.

    (ja piekłem na termoobiegu - warto wtedy sprawdzić tartę po ok. 30 minutach, czy wierzch nie jest zbyt zrumieniony, jak na zdjęciach - gdyby był - przełączamy na górną i dolną grzałkę nie zmieniając temperatury i dopiekamy do 40 minut)

poniedziałek, 10 września 2012

Quiche z wędzonym łososiem, gruszką i camembertem


Skoro na urodziny dostaje się formę do tarty to trzeba ją natychmiast wypróbować.

Wybór padł na wytrawną tartę z wędzonym na gorąco łososiem, camembertem i gruszką.
Połączenie idealne. Delikatne. Pieszczące podniebienie słodyczą gruszki, słonym smakiem łososia i łagodnym aromatem sera.

A tu inny quiche do wypróbowania:
Quiche z bobem i grillowaną papryką



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Z podanej ilości ciasta otrzymacie tartę na formę o średnicy 26 - 28 cm.
Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) 
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 125 g sera camembert
  • 80 ml śmietany 12 - 16%
  • 125 g wędzonego łososia 
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Wkrajamy kawałki masła. Dodajemy sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż otrzymamy różnej wielkości okruchy. Wrzucamy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej niż forma - najlepiej zrobić to między dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem foremkę. Odstawiamy do lodówki - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
  2. Gdy piekarnik się nagrzeje na formę - dno i boki - wykładamy folią aluminiową. Wkładamy na wierzch obciążenie - ziarna fasoli, ćwiartki jabłek czy specjalne ceramiczne kulki - wrzucamy do pieca na 15 minut. Po tym czasie zdejmuje folię z obciążeniem i dopiekamy przez 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z pieca. Zmniejszamy temperaturę na 180 st. C.
  3. Przygotowujemy farsz: jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, wrzucamy starty na tarce camembert (konia z rzędem temu, kto to zrobi bez ubrudzenia całej tarki!), śmietankę - mieszamy wszystko. Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki, układamy je na cieście. Rozdrobnionego łososia także układamy na podpieczonym spodzie. Całość zalewamy masą jajeczną. 
  4. Pieczemy przez ok. 22 minuty w 180 st. C aż masa będzie ścięta.

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...