środa, 15 grudnia 2010

Anzac Biscuits


Ciastka bardzo podobne do czekoladowej krajanki z płatkami kukurydzianymi. Ale jednak inne!

Bardziej maślane. Chrupiące po wyjęciu z piekarnika. Na drugi dzień nieco miększe i idealne do porannej herbaty.
A dzięki dodatkowi pełnoziarnistych zbożowych płatków (u mnie owsianych i orkiszowych) - wyrzuty sumienia, że jemy coś niezdrowego mogą odejść w zapomnienie!

Jak większość przepisów na moim blogu - dziecinnie proste do wykonania. Szybkie i smakowite!


Przepis:
z podanej ilości składników otrzymałem ok. 20 średniej wielkości ciastek
  • 85 g płatków owsianych - dodałem także orkiszowe
  • 85 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Do naczynia wsypać suche składniki: płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać.
  2. W małym rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia. Wlać do niego miód, wymieszać. Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, dodać do masła i miodu. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, początkowo wymieszać, potem zagnieść ręką.
  3. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać.
  4. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (ostrożnie: szybko się rumienią!).
  5. Po kilku minutach przenieść z blachy na drucianą siatkę, by wystygły.
Smacznego!

Oryginalny przepis znalazłem tutaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...