niedziela, 25 grudnia 2011

Tort makowy z musem kawowym i wiśniami

...świątecznego ucztowania odsłona nr 2!

Podobno torty makowe to jeden z tradycyjnych świątecznych wypieków w wielu polskich domach.
Ja robiłem go po raz pierwszy i stąd musicie mi wybaczyć jego lekką "nieforemność". Ale to przecież nie jest najważniejsze (mam nadzieję, że gdy będę go piekł następnym razem wyjdzie, taki jak z cukierni!).

W zeszłym roku też eksperymentowałem z makiem, chociażby robiąc Razowe muffiny z masą makową i czekoladą czy Makowiec last minute - zatem temat "ciasta makowego" nie jest mi zupełnie obcy.
Jednak połączenie maku, bakalii, słodkiego kawowego musu (jak zawsze niezawodny miks - mascarpone + bita śmietana) - przełamane kwaśnymi wiśniami z konfitury (bo tych z kompotu niestety zabrakło, z racji zbyt małej ilości warstw ciasta) - sprawdza się świetnie. Ciasto jest słodkie "w sam raz". Przy tym cudownie wilgotne i rozpływające się w ustach.

Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu. Nie tylko od święta!



zaczerpnięty stąd.

Blaty z masy makowej:
  • 850 g masy makowej z bakaliami - domowej lub z puszki
  • 4 łyżki kaszy manny (suchej)
  • 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) - białka i żółtka oddzielnie
Poncz: 
  • 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
  • 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
  • 1 łyżka cukru
Przełożenie:
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
  • 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
Mus kawowy:
  • 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 500 g sera mascarpone
  • 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
Na boki i wierzch:
  • posiekane obrane orzechy laskowe - u mnie mielone migdały
  • kilka łyżek kakao
Blaty z masy makowej:
  1. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 - 23 cm, smarujemy dno i boki masłem, posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
  2. Masę makową mieszamy z kaszą manną.
  3. Żółtka ubijamy mikserem na gładki, jasny krem (ok. 7 minut). Wlewamy do maku. Mieszamy.
  4. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą makową.
  5. Przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty (zimne ciasto łatwiej się kroi).
Mus kawowy:
  1. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
  2. W misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek.
  3. Delikatnie łączymy bitą śmietanę z serkiem. Wlewamy ostudzoną kawę. Przechowujemy w lodówce do czasu przekładania spodów.
Poncz:
  1. Składniki mieszamy. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć!
Przełożenie:
  1. Na tortownicy kładziemy 1. blat. Skrapiamy go 1/3 ponczu. Rozsmarowujemy konfiturę z wiśni. Nakładamy 1/3 musu kawowego.
  2. Przykrywamy 2. blatem. Ponownie skrapiamy go 1/3 ponczu. Wykładamy kolejną 1/3 musu. Wykładamy odsączone wiśnie.
  3. Nakładamy ostatni blat. Nasączamy do ostatnią częścią ponczu. Smarujemy musem wierzch i boki. Posypujemy je następnie posiekanymi orzechami (użyłem mielonych migdałów). Wstawiamy do lodówki, najlepiej schładzać go całą noc. Tuż przed podaniem wierzch posypujemy obficie kakao.

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...