czwartek, 27 stycznia 2011

5-minute Chocolate mug cake

Kiedy ostatnio ciągle brakuje mi czasu "5-minutowe ciasto czekoladowe z kubka" wydało mi się dobrym pomysłem.

Choć nie powiem, wśród degustatorów wywołało mieszane uczucia.

Dla mnie było jak klasyczne brownie. Czekoladowe, pachnące wanilią. Ciężkie, gęste, wilgotne, treściwe.
Niektórzy zaś stwierdzili, że jest najzwyczajniej w świecie zakalcowate i gliniaste. (Ale czy brownie nie powinno takie być?)

Tak że najlepiej wyrobić sobie własne zdanie!
Przepis jest prosty. Niesamowicie szybki.
Więc czemu by nie spróbować?


Przepis:
  • 50g ciemnej czekolady, połamanej na kostki
  • 3 łyżki (43 gramy) masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodawaj kolejno - jajko, mleko, rozpuszczoną czekoladę z masłem i ekstrakt z wanilii - po każdym składniku dokładnie mieszaj, aż do połączenia na gładką masę.
  3. Przelej ciasto do dużego kubka. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty - moc 1000 wat.
  4. Podczas "pieczenia" ciasto wyrośnie ponad poziom kubka, potem jednak opadnie.
  5. Po wyjęciu z kuchenki - pozwól ciastu lekko ostygnąć. Można je jeść prosto z kubka albo wyjąć na talerzyk.
Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

2 komentarze:

  1. jestem zagorzałą fanką ciężkiego, gliniastego, mocno czekoladowego ciasta.
    i podoba mi się ten ekspresowy przepis ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak ktoś nie ma mikrofalówki? :(

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...