wtorek, 19 kwietnia 2011

Herbaciany keks

Wiem, że na moim blogu bardzo popularne są słowa - "niebywale prosty", "genialny", "świetny", "idealny".
Ale cóż mam poradzić... Większość przepisów, których się tknę, właśnie taka jest!

Tym razem także.
Keks z dodatkiem Waszej ulubionej herbaty (najlepiej aromatycznej, np. Earl Gray), cytrynowej skórki i rodzynek jest doskonałym pomysłem na szybkie ciasto w wolne popołudnie. Delikatna, piaskowa struktura. Aromatyczne dodatki. Lukier lub cukier puder na wierzchu (akurat je pominąłem). Filiżanka herbaty.

I wystarczy się tylko zrelaksować!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty
  • 80 g rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  1. Rodzynki myjemy, wrzucamy do garnuszka z herbatą i gotujemy ok. 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, skórkę z cytryny, sól. Porcjami dodajemy herbatę i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką aż do połączenia składników. Na końcu wsypujemy rodzynki, mieszamy ponownie.
  3. Formę do keksu (małą) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 150 st. C, następnie zwiększamy do 170 st. C i pieczemy kolejne 45 minut (w sumie godzinę) do "suchego patyczka". Studzimy. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...