Ale cóż mam poradzić... Większość przepisów, których się tknę, właśnie taka jest!
Tym razem także.
Keks z dodatkiem Waszej ulubionej herbaty (najlepiej aromatycznej, np. Earl Gray), cytrynowej skórki i rodzynek jest doskonałym pomysłem na szybkie ciasto w wolne popołudnie. Delikatna, piaskowa struktura. Aromatyczne dodatki. Lukier lub cukier puder na wierzchu (akurat je pominąłem). Filiżanka herbaty.
I wystarczy się tylko zrelaksować!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g margaryny do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnego naparu herbaty
- 80 g rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
- Rodzynki myjemy, wrzucamy do garnuszka z herbatą i gotujemy ok. 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, skórkę z cytryny, sól. Porcjami dodajemy herbatę i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką aż do połączenia składników. Na końcu wsypujemy rodzynki, mieszamy ponownie.
- Formę do keksu (małą) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 150 st. C, następnie zwiększamy do 170 st. C i pieczemy kolejne 45 minut (w sumie godzinę) do "suchego patyczka". Studzimy. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz