czwartek, 7 kwietnia 2011

Irish Oaten Rolls / Irlandzkie bułeczki owsiane

Nigella, która jest autorką przepisu, mówi że te szybkie bułeczki napełniają dom "uspokajającym ciepłem wiejskiego gospodarstwa".

Co prawda sam wychowałem się na wsi... to jednak idylliczny obraz wiejskiego poranka warto czasem odtworzyć w mieście. W sobotę, kiedy nieśpiesznie możemy zasiąść do śniadania. Nacieszyć się wolnym czasem. I jedzeniem!

Bułeczki wykonuje się bardzo szybko. Tak w sam raz pomiędzy prysznicem, pierwszą kawą, lekturą gazety czy pościeleniem łóżka. Najlepiej smakują oczywiście prosto po wyjęciu z pieca. Jednak (wbrew zapewnieniom Nigelli) znakomicie się przechowują - tylko trzeba zadbać o szczelne opakowanie. W takim wytrzymają nawet do 4 dni. Potem świetnie smakują podgrzane w tosterze!



  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g owsianych płatków + 2 łyżeczki do posypania wierzchu bułek (ja dodałem jeszcze siemię lniane)
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 150 ml maślanki lub płynnego naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
  2. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, sól i sodę oczyszczoną.
  3. W drugim naczyniu mieszamy składniki płynne - ciemne piwo, maślankę (lub jogurt), olej i miód. Mieszamy do połączenia.
  4. Płynne składniki wlewamy do suchych. Za pomocą łyżki dokładnie łączymy je ze sobą... i nie martwimy się konsystencją! Początkowo rzadką, później bardziej spoistą.
  5. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciasto formując bułeczki. Każdą z nich sypiemy z wierzchu płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  6. Pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z pieca lekko studzimy na kratce. Jemy, najlepiej jeszcze ciepłe!



A tak robi to sama Nigella!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...