wtorek, 26 kwietnia 2011

Chocolate cheesecake / Sernik czekoladowy

Nigdy nie przygotowywałem sernika w kąpieli wodnej. Był to dla mnie nowy i zagadkowy sposób przygotowania jednego z ulubionych ciast.

Po zasięgnięciu informacji w internecie - wiem, że taka metoda "pieczenia" powoduje, że masa jest wilgotniejsza, o bardziej aksamitnej strukturze. Co prawda nie uzyskamy w ten sposób pięknego, wyrośniętego, puszystego i lekkiego jak piórko sernika... ale chyba nie o to tutaj chodzi.

Schłodzony w lodówce smakuje jeszcze lepiej. Zimno wydobywa specyficzną teksturę czekoladowo - serowej masy. Delikatna, rozpływająca się w ustach. Może nieco za słodka, ale to już kwestia gustu...



Za "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson
  • 125 g pełnoziarnistych ciastek Digestive
  • 50 g bardzo miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 500 g kremowego serka do serników
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 175 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 - 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 150 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. W czajniku wstawiamy wodę.
  2. Kruszymy ciastka, łączymy je z masłem i uzyskaną w ten sposób masą wykładamy dno tortownicy o śr. 22 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Serek miksujemy do gładkości, wsypujemy cukier. Cały czas miksując dodajemy pojedynczo jajka i żółtka, wlewamy śmietanę i sok z cytryny / limonki (teraz czas na spróbowanie: jeśli chcemy bardziej przełamać słodkość masy możemy dodać nieco więcej soku). Delikatnie łączymy z roztopioną czekoladą (gdy zależy nam na efekcie "marmurkowego" sernika - nie mieszamy zbyt dokładnie).
  4. Tortownicę obkładamy z zewnątrz folią aluminiową. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz. Wkładamy ją do większego naczynia. Wlewamy serową masę. Gorącą, dopiero co zagotowaną wodę wlewamy do większego naczynia - ok. 2 - 3 cm poniżej brzegu tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny - brzegi sernika powinny być lekko zrumienione, a środek sprężysty, lecz ścięty. Odwijamy z foli aluminiowej i studzimy w formie. Potem przenosimy ciasto do lodówki, gdzie powinno się schłodzić - wtedy możemy wyjąc je z formy. Przed podaniem wystawiamy z lodówki aż ogrzeje się do temperatury pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...