wtorek, 5 kwietnia 2011

Kurczak w kremowym sosie z zielonego pesto, z bobem i tymiankiem

Pierwszy raz tego dania spróbowałem na proszonym obiedzie u swojego znajomego. Byłem ciekawy, bo nie znałem wcześniej smaku pesto, a bób kojarzył mi się jedynie z gorącymi letnimi wieczorami, kiedy skubało się gorące gotowane ziarna i jadło jako coś w rodzaju przekąski.

Połączenie bobu, pesto, słodkiej śmietanki i kurczaka stanowi coś niesamowitego!

Eksplozja zieleni na talerzu!
Szczególnie przyjemna, gdy za oknem robi się cieplej, a dzień staje się powoli coraz dłuższy.
To wszystko nastraja tak pozytywnie, że aż nie warto sobie odmawiać ugotowania tego dania i rozkoszowania się jego wyjątkowym smakiem!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • około 4 łyżek mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju
  • 4 pełne łyżki zielonego pesto
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy.
  2. Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy i czyścimy, kroimy na cieńsze filety. Lekko posypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą zrumienione i miękkie w środku.
  3. Na patelnię z kurczakiem dodajemy zielone pesto, mieszamy. Wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
  4. Wrzucamy ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami z wody. (w mojej wersji - z makaronem spaghetti - smakuje też dobrze!)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...