Połączenie bobu, pesto, słodkiej śmietanki i kurczaka stanowi coś niesamowitego!
Eksplozja zieleni na talerzu!
Szczególnie przyjemna, gdy za oknem robi się cieplej, a dzień staje się powoli coraz dłuższy.
To wszystko nastraja tak pozytywnie, że aż nie warto sobie odmawiać ugotowania tego dania i rozkoszowania się jego wyjątkowym smakiem!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 1 podwójna pierś kurczaka
- około 4 łyżek mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju
- 4 pełne łyżki zielonego pesto
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 4 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy.
- Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy i czyścimy, kroimy na cieńsze filety. Lekko posypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą zrumienione i miękkie w środku.
- Na patelnię z kurczakiem dodajemy zielone pesto, mieszamy. Wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
- Wrzucamy ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami z wody. (w mojej wersji - z makaronem spaghetti - smakuje też dobrze!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz