poniedziałek, 23 maja 2011

Gwyneth Paltrow's Pancakes / Naleśniki Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow niedawno wydała własną książkę kucharską. 
Celebruje w niej rodzinne spotkania przy stole, prostotę wykonywanych potraw oraz receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Te proste placki (które można przygotować albo w formie mniejszych placuszków typu "pancakes" lub nieco większych naleśników) to doskonała forma przemycenia do codziennego jadłospisu tak przecież bogatych w składniki odżywcze - ziaren zbóż. U mnie było to przede wszystkim siemię lnianę (akurat zabrakło mi innych płatków). Można jednak dodać płatki owsiane, jęczmienne czy żytnie, pestki dyni i każdy inny zbożowy dodatek, jaki przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy tylko od naszej fantazji.

Placki świetnie smakują jako obiad, podwieczorek lub kolacja. Podawać je można z syropem klonowym (w oryginale), miodem lub owocowym dżemem.



Przepis znalazłem tutaj.
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka dowolnej mąki - u mnie mieszanka pełnoziarnistej i zwykłej pszennej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki mieszanki płatków zbożowych, pestek dyni, słonecznika, sezamu itd.
  1. Wszystkie składniki, oprócz nasion i zbóż, krótko ze sobą miksujemy. Następnie wsypujemy nasiona i mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 2 łyżki oleju) i smażymy niewielkie placuszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...