A zrobienie go we własnej kuchni - jeszcze prostsze!
I na dodatek jakie przyjemne!
Nieco zmodyfikowana wersja przepisu od Nigelli Lawson
4 dość duże porcje
4 dość duże porcje
- 2 łyżki oliwy czosnkowej - lub oliwa + roztarty ząbek (albo dwa) czosnku
- 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
- 2 czerwone papryki, pokrojone w dość dużą kostkę
- 500 g mięsa z kurczaka - np. z udek - użyłem filetów z piersi, też będą dobre
- 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
- 300 g kiełków fasoli
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 250 ml soku ananasowego
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki octu ryżowego - lub tyle, aby osiągnąć kwaskowaty smak
- sól i pieprz
- Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub najpierw oliwę, do której dorzucamy czosnek). Wrzucamy posiekaną cebulę i ciągle mieszając smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż będzie miękka.
- Rozdrobnione mięso z kurczaka dodajemy do cebuli z papryką. Wsypujemy przyprawę "5 smaków". Smażymy, mieszając często, następne 5 minut.
- W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy słodkich lub kwaśnych - aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wylewamy na patelnię z mięsem i resztą składników. Zagotowujemy. Pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mięso ma się ugotować.
- Dodajemy kiełki fasoli. Sprawdzamy doprawienie i ponownie zagotowujemy. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz