wtorek, 10 maja 2011

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kupienie gotowego sosu słodko-kwaśnego jest proste.
A zrobienie go we własnej kuchni - jeszcze prostsze!

I na dodatek jakie przyjemne!



Nieco zmodyfikowana wersja przepisu od Nigelli Lawson
4 dość duże porcje
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej - lub oliwa + roztarty ząbek (albo dwa) czosnku
  • 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w dość dużą kostkę
  • 500 g mięsa z kurczaka - np. z udek - użyłem filetów z piersi, też będą dobre
  • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
  • 300 g kiełków fasoli
Sos:
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml soku ananasowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego - lub tyle, aby osiągnąć kwaskowaty smak
  • sól i pieprz
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub najpierw oliwę, do której dorzucamy czosnek). Wrzucamy posiekaną cebulę i ciągle mieszając smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż będzie miękka.
  2. Rozdrobnione mięso z kurczaka dodajemy do cebuli z papryką. Wsypujemy przyprawę "5 smaków". Smażymy, mieszając często, następne 5 minut.
  3. W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy słodkich lub kwaśnych - aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wylewamy na patelnię z mięsem i resztą składników. Zagotowujemy. Pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mięso ma się ugotować.
  4. Dodajemy kiełki fasoli. Sprawdzamy doprawienie i ponownie zagotowujemy. Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...