środa, 25 maja 2011

Ucierane ciasto z owocami

Ciasto do którego pasują każde owoce!
Jabłka, wiśnie, śliwki, a nawet rabarbar.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, jak większość wypieków - najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe!

Jeśli chcielibyście upiec podobne ciasto, ale na mące razowej to polecam razowe ciasto z owocami.



Oryginalny przepis jest dostępny tutaj.
  • 4 łyżki miękkiego masła = 57 gram
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru - zależnie od słodkości owoców!
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 1 szklanki owoców
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła = 14 g
  1. Masło, olej i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko.
  2. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Wsypujemy je do maślanej masy na przemian z maślanką - mieszając jedynie do połączenia składników.
  3. Ciasto wylewamy do niewielkiej formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Na wierzchu układamy owoce.
  4. Mieszamy składniki kruszonki, którą posypujemy owoce. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możemy ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.


Tuż przed włożeniem do pieca...
A tu tuż po wyjęciu. Gorące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...