Jabłka, wiśnie, śliwki, a nawet rabarbar.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, jak większość wypieków - najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe!
Jeśli chcielibyście upiec podobne ciasto, ale na mące razowej to polecam razowe ciasto z owocami.
Oryginalny przepis jest dostępny tutaj.
- 4 łyżki miękkiego masła = 57 gram
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru - zależnie od słodkości owoców!
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- ok. 1 szklanki owoców
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła = 14 g
- Masło, olej i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Wsypujemy je do maślanej masy na przemian z maślanką - mieszając jedynie do połączenia składników.
- Ciasto wylewamy do niewielkiej formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Na wierzchu układamy owoce.
- Mieszamy składniki kruszonki, którą posypujemy owoce. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możemy ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Tuż przed włożeniem do pieca... |
A tu tuż po wyjęciu. Gorące! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz