Bardzo proste racuchy.
Bez drożdży - więc szybkie (nie trzeba czekać aż ciasto urośnie). Zamiast nich dodaje się sodę (może to pójście na skróty, ale czasem można sobie uprościć życie).
Bardzo ładnie wyrastają. Idealne do podania z dżemem czy jogurtem, na kolację lub obiad.
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 0,5 litra maślanki (lub 400 ml naturalnego jogurtu i 100 ml mleka, albo 250 ml jogurtu greckiego i 250 ml mleka)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej razowej
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 cukier waniliowy
- Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy.
- Stopniowo dosypujemy mąkę, wrzucamy resztę składników i wyrabiamy ciasto łyżką. Wyjdzie dośc gęste, ale nie martwimy się tym.
- Smażymy racuchy na złoty kolor na oleju, w pierwszej fazie można przykryć patelnię pokrywką. Pięknie wyrastają, więc nie nakładajmy za dużych porcji. Podajemy ciepłe z dżemem, jogurtem, bitą śmietaną... Jednym słowem, ulubionymi dodatkami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz