czwartek, 16 czerwca 2011

Razowe racuchy na maślance


Bardzo proste racuchy.

Bez drożdży - więc szybkie (nie trzeba czekać aż ciasto urośnie). Zamiast nich dodaje się sodę (może to pójście na skróty, ale czasem można sobie uprościć życie).
Bardzo ładnie wyrastają. Idealne do podania z dżemem czy jogurtem, na kolację lub obiad.



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 0,5 litra maślanki (lub 400 ml naturalnego jogurtu i 100 ml mleka, albo 250 ml jogurtu greckiego i 250 ml mleka)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  1. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy.
  2. Stopniowo dosypujemy mąkę, wrzucamy  resztę składników i wyrabiamy ciasto łyżką. Wyjdzie dośc gęste, ale nie martwimy się tym.
  3. Smażymy racuchy na złoty kolor na oleju, w pierwszej fazie można przykryć patelnię pokrywką. Pięknie wyrastają, więc nie nakładajmy za dużych porcji. Podajemy ciepłe z dżemem, jogurtem, bitą śmietaną... Jednym słowem, ulubionymi dodatkami!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...