Kiedyś zadowalałem się sztucznym kremem tiramisu robionym z torebki. Proszek + mleko = złudny smak włoskiego deseru.
Teraz jednak postanowiłem nie iść na łatwiznę i samodzielnie przygotować prawdziwe tiramisu. Z kawą i serkiem mascarpone.
Nie ukrywam, że wytrwanie 4 godzin, aż wszystko się porządnie schłodzi jest nie lada wyzwaniem! Ale warto poczekać. Smak jest nieziemski!
Śmietankowy. Kakaowy. Kawowy.
(doszedłby jeszcze smak amaretto, ale akurat nie miałem w domu. Zrobiłem wersję bezalkoholową - ale nie sądzę, żeby deser na tym ucierpiał)
No i co najważniejsze - nie można patrzeć na kalorie czy ilość tłuszczu...
Bo to zrujnuje całą przyjemność!
Bardzo istotne: w deserze znajdują się surowe jajka. Pamiętajcie, żeby przed przygotowaniem żółtek, sparzyć jajka wrzątkiem!
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
- 375 ml kawy zaparzonej z 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, ostudzonej
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki - koniecznie zimnej!
- 500 g serka mascarpone
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki kakao
- Na deser przygotowujemy (najlepiej) szklane, wysokie naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
- Do małego rondelka wlewamy nieco wody - zagotowujemy ją, następnie zmniejszamy ogień, ale tak, aby woda cały czas wrzała i parowała. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w misce (najlepiej metalowej) - przez chwilę miksujemy. Miskę ustawiamy nad parującą wodą uważając żeby jej dno nie było zanurzone w wodzie! Ucieramy mikserem przez 5-6 minut. Zdejmujemy miskę z rondelka i dalej ubijamy przez ok. 4 minuty aż masa będzie jasna (niemalże biała) i puszysta. Odstawiamy do ostygnięcia (w czasie miksowania masa i tak ostygnie).
- Jajeczną masę mieszamy z serkiem mascarpone. Śmietankę kremówkę ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z żółtkami i serkiem.
- Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Rozprowadzamy warstwę kremu i posypujemy łyżką kakao. Postępujemy podobnie aż do uzyskania 3 - 4 warstw biszkoptów i kremu (wszystko zależy od wysokości naczynia, jeśli jest niewielka można poprzestać na 2 warstwach). Wkładamy deser do lodówki i schładzamy co najmniej 4 godziny (najlepiej przygotować go wieczorem i zostawić na noc). Przed podaniem można udekorować truskawkami. Nakładamy do pucharków lub na talerzyki za pomocą łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz