wtorek, 28 czerwca 2011

Kruchy placek z owocami, budyniem i kokosową kruszonką


Nie wszystkie wypieki zawsze muszą się udawać.

W oryginalnym przepisie owocami są czereśnie. Ja zastąpiłem je truskawkami. I co do tego "zamiennika" mam właśnie mieszane uczucia. Bo mówiąc najprościej: z truskawek zrobił się truskawkowy mus... Więc może wizualnie nie jest najlepiej, ale całość broni się smakiem.

No i kruszonką! Która wreszcie mi wyszła, taka jak chciałem! "Gruboziarnista", chrupka... Idealna!


Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Spód
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Budyń
  • 650 ml + 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru - jeśli budynie są bez cukru
Owoce
  • 600 - 700 g truskawek
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  1. Ciasto: do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na drobne kawałki masło. Rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na placek o wymiarach formy (20 x 30 cm) - wykładamy nim dno blachy, nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Spód pieczemy 25 minut, na blado złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Moja rada: nie wiem czemu, ale zawsze opuszczam chłodzenie kruchego ciasta. Jakoś nie odczuwam różnicy w "kruchości". Może ze mnie cukierniczy analfabeta, ale jakoś nie lubię czekać aż ciasto się schłodzi.
  3. Budyń: Zagotowujemy 650 ml mleka, w 1/2 szklanki rozrabiamy proszek budyniowy dodając cukier (jeśli budynie są bez cukru). Dalej przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu budyniu - do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczony proszek, krótko mieszamy (kilkanaście sekund), odstawiamy z ognia.
  4. Przygotowujemy owoce. W moim przypadku wystarczyło umyć i pokroić na plasterki truskawki.
  5. W piekarniku zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
  6. Kruszonka: do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy 1/2 wiórków i cukier oraz pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy w placach aż do uzyskania kruszonki. Łączymy z resztą wiórków.
  7. Na podpieczony spód wykładamy owoce. Przykrywamy je warstwą budyniu. Na wierzch rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 35 minut na lekko złoty kolor. Po wystudzeniu możemy posypac cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...