niedziela, 25 marca 2012

Carrot cupcakes with cream-cheese icing / Marchewkowe babeczki z twarożkową polewą


Czasem pisze, że pewne wypieki to klasyka.
Tak jest i tym razem.

Tradycyjne amerykańskie połączenie ciasta marchewkowego i polewy robionej z twarożku, soku z limonki oraz cukru pudru. Kto raz spróbuje, nie będzie w stanie go zapomnieć!

W wydaniu muffinkowym - wszystko wygląda jeszcze bardziej uroczo, jeszcze bardziej słodko!
A biała polewa rzeczywiście przypomina śnieg!

W sam raz na pożegnanie zimy!

Dla ciekawskich, inne połączenie marchewki i twarożku w cieście marchewkowym z kremem twarożkowym.



Inspiracja zaczepnięta stąd.
  • 100 g cukru
  • 175 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • skórka starta z całej pomarańczy (średniej wielkości)
  • 150 g (ok. 2 średniej wielkości) marchewki, starte na grubych oczkach
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
Polewa:
  • 125 g kremowego twarożku (np. Twój Smak z Piątnicy)
  • 250 g cukru pudru, przesianego
  • 1 - 2 łyżeczki soku z limonki
  • opcjonalnie - połówki orzechów włoskich do ozdobienia
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  2. Cukier mieszamy trzepaczką z olejem. Dodajemy pojedynczo jajka. 
  3. Wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, skórkę pomarańczową - mieszamy. Dorzucamy marchewkę i orzechy - znowu mieszamy, pamiętając, że nie ma co się przykładać! Grudki sprawiają, że muffiny są puszyste i pulchne.
  4. Masę nakładamy do gniazd formy na muffiny (wcześniej wyłożonych papilotkami). Pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.
  5. Polewa: twarożek ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Generalnie polewa powinna mieć konsystencję gęstej pasty, dającej się nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Ja dodałem nieco za dużo soku z limonki i otrzymałem bardziej płynną masę, która jednak po schłodzeniu zastygła.
    Polewę rozprowadzamy na babeczkach. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Jeszcze niepolukrowane!
I gotowe do jedzenia!

3 komentarze:

  1. Ja tęsknię za dobrym sernikiem...
    Pieczesz może takie prymitywności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niebawem przepis na sernik kawowo - czekoladowy.
      Nietypowy, ale zapowiadający się niesamowicie (ba jak na razie stygnie w piekarniku)!

      Usuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...