wtorek, 22 lutego 2011

Drożdżowe bułeczki z bakaliami

Kolejna śniadaniowa propozycja.

Proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z bakaliami.
Wprost idealne do podania z dżemem, domową konfiturą lub najprościej - z masłem. Świetnie smakują też na drugi dzień po przekrojeniu i podpieczeniu w tosterze.


Przepis:
składniki na ok. 14 - 16 sztuk
  • 440 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 100 g twarożku (może być taki na serniki, jak i zwykły serek wiejski)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g bakalii - orzechów, rodzynek, suszonych i kandyzowanych owoców
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej zagłębienie do którego wlewamy ok. 1/3 mleka (nieco podgrzanego), wsypujemy cukier i suche drożdże. Czekamy ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą" (w przypadku świeżych drożdży: używamy ich 2 razy więcej niż suchych i najpierw robimy rozczyn).
  2. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i dokładnie wyrabiamy, na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i wsypujemy bakalie. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy swobodnie odchodzi od ścianek miski. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
  3. Z ciasta formujemy bułeczki. Układamy na blasze, odstawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  4. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 st. C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Inspirowałem się przepisem znalezionym tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...