wtorek, 15 maja 2012

Banany z mlekiem kokosowym


Nigdy nie byłem w Wietnamie, ale to przecież nie przeszkadza w gotowaniu jedzenia inspirowanego kulinarnym dziedzictwem tego kraju.

Nie wiem, na ile Wietnamskie są banany w mleku kokosowym, ale podpatrzyłem je w programie Pascala Brodnickiego.

Smak ciekawy. Choć nie powiem: drobne wiórki kokosowe (w sklepie szczerze mówiąc nie widziałem grubszych) nieco mi przeszkadzały w jedzeniu. W sensie, że nie chrzęściły, ale przeszkadzały.
Cóż... może nie jestem ich wielkim fanem...

Ale całość bardzo ciekawa. Do spróbowania.
Tym bardziej jak "doprawicie" ją gałką ulubionych lodów!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
  • 4 słodkie banany bez skórki, przekrojone w poprzek na pół.
  • 0,5 szklanki grubych wiórków kokosowych
  • 1 puszka śmietany kokosowej lub mleka kokosowego
  • około 5 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodka jest śmietana) – może być to też cukier palmowy, syrop klonowy a nawet miód
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca, ziemnych lub migdałów
  1. W garnku rozgrzewamy śmietanę / mleko kokosowe. Rozpuszczamy w niej cukier. Banany gotujemy w śmietanie przez około 5 minut aż będą miękkie. Wrzucamy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i czekamy minutę aż zmięknąBanany wyjmujemy w mleku do miseczek. Posypujemy orzechami i sezamem.
    Doskonale smakują z dodatkiem waniliowych lodów!

1 komentarz:

  1. Ale super :) Ja bym do tego jeszcze dorzuciła garść płatków owsianych albo otrębów i miałabym idealne, słodkie i ciepłe śniadanie :) w sam raz na zimę

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...