W smaku i strukturze jest bardziej zbliżone do chleba. Jednak dzięki magicznemu trickowi (patrzcie przepis!) jest nadspodziewanie wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Miłośnicy zdrowych wypieków też będą zachwyceni - ciasto bez dodatku cukru (słodzone miodem lub syropem klonowym) i z mąką pełnoziarnistą.
Znakomicie komponuje się z dżemem lub ulubionym serkiem.
Świetne do kubka kawy czy kakao w długi, zimowy wieczór!
Z porad praktycznych:
Zamienniki dla maślanki i syropu klonowego podałem w przepisie.
Wg niektórych ciasto było nieco za słone (dla mnie było idealne!) - można zredukować ilość soli do 1/2 łyżeczki.
Do chlebka można dodać garść prażonych orzechów.
Przepis:
Z podanej ilości składników otrzymamy 1 średni bochenek
- 1 filiżanka mąki
- 1 1/4 filiżanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 filiżanka maślanki - gdy nie macie maślanki można z powodzeniem użyć 3/4 filiżanki naturalnego jogurtu i 1/4 filiżanki mleka
- ok. 57 g masła, rozpuszczonego
- 2 duże jajka
- 1 filiżanka syropu klonowego - znakomicie jako zamiennik sprawdza się miód - dodałem do jednak nieco mniej - ok. 3/4 filiżanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ok. 57 gram masła, chłodnego, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 łyżka cynamonu
- Rozgrzej piekarnik do ok. 175 st. C. Formę (użyłem formy do keksów) natłuść i posyp mąką lub zamiast tego wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1 1/2 łyżeczki cynamonu. W drugim naczyniu połącz ze sobą składniki mokre - maślankę, rozpuszczone masło, jajka, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Wlej "mokre" do "suchego", wymieszaj do połączenia składników.
- W małej miseczce połącz ze sobą schłodzone masło z cynamonem. Formuj z masy kulki wielkości ziarna grochu. Delikatnie wmieszaj je do ciasta.
- Piecz przez ok. 45 minut (mi zajęło to zdecydowanie dłużej!) lub do "suchego patyczka". Pozostaw w formie przez ok. 10 minut. Następnie przenieś na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć. Podawaj z masłem i szklanką mleka.
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz