piątek, 21 stycznia 2011

Winegret

Klasyka francuskiej kuchni!

Można go co prawda zrobić z torebki, ale po co?
Jest prosty w przygotowaniu. Składniki znajdą się praktycznie w każdej kuchni.

A ten smak! Niby wszystkim znany, ale gdy poczujemy go na liściach sałaty rozpływamy się z zachwytu!


Z porad praktycznych:
Cukier możemy śmiało zastąpić miodem.
Musztarda - najlepsza dijon. Ale gdy jej nie mamy, będzie pasowała każda, a szczególnie ta z miodem.

Przepis:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek oliwy
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, musztardę, sok z cytryny i cukier (miód). Doprawiamy ziołami - wcześniej rozcierając je w dłoniach. Ciągle mieszając wlewamy oliwę.
  2. Znakomicie komponuje się z mieszanką sałat i pomidorami.
Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...