Można go co prawda zrobić z torebki, ale po co?
Jest prosty w przygotowaniu. Składniki znajdą się praktycznie w każdej kuchni.
A ten smak! Niby wszystkim znany, ale gdy poczujemy go na liściach sałaty rozpływamy się z zachwytu!
Z porad praktycznych:
Cukier możemy śmiało zastąpić miodem.
Musztarda - najlepsza dijon. Ale gdy jej nie mamy, będzie pasowała każda, a szczególnie ta z miodem.
Przepis:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- 8 łyżek oliwy
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, musztardę, sok z cytryny i cukier (miód). Doprawiamy ziołami - wcześniej rozcierając je w dłoniach. Ciągle mieszając wlewamy oliwę.
- Znakomicie komponuje się z mieszanką sałat i pomidorami.
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz