sobota, 3 marca 2012

Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread


Proste i efektowne drożdżowe ciasto.

Takie w sam raz na wieczór, do herbaty. Bogate w korzenne przyprawy i wspaniale maślane. Miękkie i puszyste.
Odrywanie pojedynczych "plasterków" czyni jedzenie go takim zabawnym... i po chwili już nie ma co jeść!

Hmmm... w sumie zawsze można upiec sobie drugie!



Inspirację znalazłem tutaj.
Tam też znajdziecie obrazkową instrukcję wykonania ciasta.
Ciasto:
  • 2 3/4 filiżanki mąki
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła = 57 g
  • 1/3 filiżanki mleka
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
Nadzienie:
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła = 28 g
  1. Mąkę, cukier, drożdże i sól mieszamy razem w misce.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ekstrakt z wanilii i wodę. Czekamy, aż mieszanina nieco przestygnie - ma być "ciepła na palec".
  3. Do suchych składników wbijamy jajka - zaczynami zagniatać ciasto - ja pomogłem sobie w początkowej fazie mikserem z mieszadłami w kształcie spirali. Powoli wlewamy rozpuszczone płynne składniki z rondelka, dalej zagniatając. Ciasto może być lepkie, więc przygotujmy się na ewentualne podsypanie mąką. Po wyrobieniu ma być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni i miski. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 1 godzinę / do podwojenia objętości.
  4. W tym czasie można przygotować nadzienie - sypkie składniki mieszamy ze sobą. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut - ma zbrązowieć i pachnieć orzechami.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat (ja zawsze wałkuję ciasto między dwiema warstwami folii spożywczej). Rozwałkowujemy je na prostokąt wielkości ok. 30 x 50 cm, ma być dość cienkie. Wierz smarujemy roztopionym wcześniej masłem, wysypujemy składniki nadzienia - będzie ich dużo, ale tak ma zostać. Kroimy ciasto na 6 podłużnych pasków (mi wyszło 5 szerokości ok. 10 cm). Paski nakładamy jeden na drugi. Następnie znowu je kroimy wzdłuż krótszych boków na mniejsze prostokąty (ponownie na 6 części). Prostokąty te składamy jeden na drugim i "bokiem" wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksów.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 35 minut. Gdyby w trakcie pieczenia wierzch zbyt mocno się rumienił - przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii. Po upieczeniu pozwalamy lekko ostygnąć. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!

1 komentarz:

  1. Przepyszne, idealnie korzenne i takie puszyste. Tylko,ze nie wyszło mi takie ładne jak Tobie, Całe się rozłazi.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...