Danie jest zaskakujące. Czytając listę składników, przygotowując ciasto i wlewając je do formy miałem mieszane uczucia. Jednak zniknęły one momentalnie, gdy spróbowałem finalnego wyniku.
Delikatne, puszyste ciasto. Dodatki, które możemy komponować dowolnie.
No i ten luksus szybkości przygotowania. Czekanie na kupną pizzę jest czasem niesamowicie dobijające! A tutaj mamy coś tak szybkiego, kompletnie niezajmującego (wstawiasz do pieca, po chwili wyjmujesz).
Polecam, na kolację, podwieczorek, na spotkanie ze znajomymi przy filmie...
- 1 duże jajko
- 100 g mąki pszennej
- odrobina soli
- 250 ml mleka
- masło do natłuszczenia formy
- 100 g utartego żółtego sera
- dowolne dodatki - u mnie kabanos i czerwona cebula
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Naczynie do zapiekania (ok. 20 cm średnicy) smarujemy masłem.
- Jajka ubijamy z mąką, solą i mlekiem na gładka masę. Dodajemy połowę przygotowanego sera. Mieszamy.
- Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 30 minut.
- Po tym czasie - wyjmujemy z pieca i posypujemy wybranymi przez siebie dodatkami, na koniec dodajemy resztę sera.
- Ponownie wstawiamy do zapieczenia, na ok. 3- 4 minuty (do roztopienia sera i lekkiego zrumienienia).
Wypróbowałem przepis, ciasto powyrastało jak karpatka i troche nierównomiernie sie upiekło (ciemne na zewnątrz na granicy surowości wewnątrz) "kucharzom" z dobrym elektrycznym piekarnikiem proponuję spróbować z temp. 200 st. Celsjusza. Jednak jest to świetny pomysł na szybką ciepła przekąskę.
OdpowiedzUsuń