wtorek, 5 października 2010

Murzynek z jabłkami i orzechami


Kiedy tylko w przepisie pojawia się czekolada - są duże szanse, że taki wypiek zagości na moim stole.
Tak było i tym razem.

Murzynek dotychczas kojarzył mi się z ciastem rodem z opakowania "Maryny". Niby nieskomplikowanym, ale nie zawsze udanym. Obfitym w tłuszcz i cukier... Takim deserowo - podwieczorkowo - kolacyjnym zapychaczem do herbaty...

A tu?
Wszystkie składniki w umiarkowanych ilościach.
Proste wykonanie - typu "wrzuć do miski i wymieszaj!" (wszystko, włącznie z umyciem naczyń, zajęło mi jakieś 20 minut!).
Jabłka - nadające wilgoci.
Orzechy - choć dałem zamiast posiekanych, zmielone - to i tak można wyczuć ich delikatny smak, wzbogacający kompozycję owoców i czekolady (która, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, potrafi nas zaskoczyć pieszcząc swoim smakiem nasze podniebienie!).

Przepis:
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 130 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g mlecznej czekolady, pokrojonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść dowolnych orzechów, posiekanych
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie cynamon i kakao. 
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, czekoladą i orzechami. Dodać do masy maślanej razem z jabłkami. Wymieszać.
  3. Formę keksową o wymiarach 14x24 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką.
  4. Przełożyć ciasto (będzie bardzo gęste).
  5. Piekarnik nagrzać do 175 st C.
  6. Wstawić ciasto i piec 50-60 minut. Ostudzić w formie.
Smacznego!

Oryginalny przepis dostępny tutaj.
Tuż po wyjęciu z pieca!


1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie!
    Na pewno wykorzystam ten przepis już niebawem, bo narobiłeś mi smaku. :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...