sobota, 15 stycznia 2011

Double Chocolate Brownies

Postanowiłem zrobić sobie czekoladowy weekend.
Nie patrzeć na kalorie, nie ograniczać się w ilości czekolady, masła i kakao, jakich używam do ciast.

Na pierwszy ogień - przepis Marthy Stewart.
Nazwisko autorki mówi samo za siebie. To brownie nie może wyjść złe!

I nie wyszło!
O cudownej strukturze. Wilgotne w środku. Miękkie, "chewy" jak to mawiają Amerykanie.
Szybkie w przygotowaniu. I nie powiem - jego robienie jest samą przyjemnością.
Widok roztapianej czekolady z masłem i kakao... Ta błyszcząca masa... która za chwilę stanie się świetnym ciastem...
Ach!

Kulinarna rozkosz w najlepszym wydaniu!


Przepis:
Otrzymamy 9 większych lub 16 mniejszych kwadratów
  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady, połamanej w kostki
  • 1/4 filiżanki kakao
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka cukru - można dodać ok. 3/4 filiżanki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Kwadratową formę o boku ok. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło, czekoladę i kakao rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Jajka ucieraj z cukrem i ekstraktem z wanilii do białości (ok. 4 minut). Dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj. Wsyp mieszaninę suchych składników - mieszaj, aż do połączenia.
  5. Ciasto wylej do formy. Wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 35 minut, lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy, ale jednocześnie pokryty drobinkami ciasta. Pozostaw w formie do ostygnięcia, po ok. 15 minutach przenieś na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć. Pokrój w kwadraty.
Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

1 komentarz:

  1. Ten przepis robiłam już chyba milion razy! zawsze się udaje i jest tak pyyszne...
    Czasem przekładam je dodatkowo kremem ajerkoniakowym lub jakimś innym, ale bez niego też jest pyszne, mocno czekoladowe i nie suche!
    Do tego banalne w przygotowaniu, wystarczy wszystko zmieszać:) Mój numer 1!

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...