czwartek, 6 stycznia 2011

Lemon bars

Pierwszy raz 6. stycznia jest dniem wolnym od pracy.
A skoro ma się cały dzień do dyspozycji, to można zaszaleć! Do południa leżeć w łóżku, spędzić czas na czytaniu zaległych artykułów, oglądaniu kilku filmów i niemyśleniu o pracy i nauce.

W swojej cukierniczej "karierze" napiekłem sporo muffinów. Czas spróbować czegoś innego!

Choć oryginalnie lemon bars powinny mieć kształt kwadratów - u mnie przybrały formę cytrynowej tarty.
O wilgotnym, mocno cytrusowym wierzchu i doskonale kruchym cieście pod spodem. Wszystko oprószone cukrem pudrem.

Smak - niesamowity.
Lekko kwaśny, słodki w sam raz...
I to rozpływające się w ustach nadzienie...

Warto spróbować. Ciasto jest proste w przygotowaniu. A efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania!


Przepis:

Ciasto:

  • 113 g miękkiego masła
  • 1/4 filiżanki (25 g) cukru pudru
  • 1 filiżanka (130 g) mąki
  • 1/8 łyżeczki soli kuchennej
Cytrynowe nadzienie:
  • 1 filiżanka (200 g) cukru pudru - ja dodałem zdecydowanie mniej - ok. 170 g
  • 2 duże jajka
  • 1/3 filiżanki (80 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny (tyle soku otrzymamy z 2 średnich cytryn)
  • 1 łyżka (5 g) skórki z cytryny (dodałem po prostu skórkę z 1 cytryny)
  • 2 łyżki (25 g) mąki
Do dekoracji
  • cukier puder
  1. Nagrzej piekarnik do ok. 177˚C. Wysmaruj tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm (użyłem okrągłego żaroodpornego naczynia).
  2. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, łatwo odchodzić od ręki i boków naczynia. Wyłóż nim formę. Piecz przez ok. 20 min., aż będzie lekko brązowe. Wyjmij z pieca, pozwól nieco ostygnąć - w tym czasie przygotuj nadzienie. (Zupełnie opuściłem ten etap. Podczas pieczenia spodu przygotowałem nadzienie i od razu wylałem je na ciasto nie czekając na jego ostygnięcie)
  3. Nadzienie: Ubij jajka z cukrem pudrem - aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Połącz z mąką. Nadzienie wylej na podpieczone wcześniej ciasto. Piecz przez ok. 20 minut, albo do momentu zgęstnienia masy. Wyjmij z piecz, pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia, ale w lodówce może być przechowywane 1 - 2 dni.
Smacznego!

Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

2 komentarze:

  1. ciasto jest fantastyczne! ogolnie fakt znalezienia w sieci tego bloga bardzo mnie uszczesliwil, bo dopiero zaczynam swoja przygode z gotowaniem, a twoje wpisy, przez ktore dostrzega sie wiele pasji i zaangazowania w to, co robisz, bardzo mnie do tego zachecaja.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako tarta prezentuje się bardzo ładnie! Muszę koniecznie przygotować to w ten weekend. Pozdrawiam i jeszcze na pewno zajrzę :--)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...