piątek, 14 stycznia 2011

Indyk z morelami

Muszę się przyznać, że sam tego dania nie przygotowałem.
Ale za to ja znalazłem przepis. W najzwyklejszym kalendarzu - zdzieraku.

Obiad banalnie prosty do przygotowania. Szybki - w sam raz dla zagonionych.
Dodatek moreli nadaje wyjątkowego i niespotykanego smaku. Curry - orientalnej nuty.
To idealna alternatywa dla słoikowych sosów słodko-kwaśnych!


Przepis:
  • 40 dag filetów z piersi indyka / kurczaka
  • 20 dag moreli / brzoskwiń z puszki
  • 2 cebule
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ostrego chutneya owocowego, np. z mango - można śmiało opuścić!
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  1. Mięso pokroić w cienkie paski, posypać curry, solą i pieprzem.
  2. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmazyć posiekaną cebulę. Dodać mięso i obsmazyć ze wszystkich stron.
  3. Podlać gorącym bulionem i gotować powoli około 15 minut.
  4. Do mięsa dodać pokrojone morele, chutney owocowy oraz rozmieszaną w 100 ml zalewy morelowej mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zaczekać aż zawrze, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Oryginalny przepis z kalendarza - zdzieraka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...