wtorek, 8 lutego 2011

Razowe ciasto z owocami

Wraz z nadejściem zimy nie trzeba rezygnować z owoców. Mrożone znakomicie pasują do ciasta, więc postanowiłem je wykorzystać i wzbogacić słodkości w dodatkową porcję witamin.

Poza tym - ciasto jest w całości z mąki pełnoziarnistej. Mikro i makroelementy, dużo błonnika - zdecydowanie warto je upiec... i nie mieć później wyrzutów sumienia.

Sam przepis - mimo zastosowania ciężkiej mąki - daje nam wypiek o lekkiej, przypominającej nieco babkę piaskową, strukturze. Dzięki odpowiedniej gęstości owoce nie toną w cieście, a dodatek migdałów wzbogaca nie tylko smak, ale i długą listę korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

Jak widzicie - same plusy!
Nic, tylko wydrukować przepis i brać się za pieczenie!


Przepis:
Najlepiej, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego brązowego cukru - podobno nie warto go zastępować białym! I nawet nie próbowałem tego robić!
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone - zwykle ograniczam się do woreczka mrożonych wiśni lub śliwek
  • płatki migdałów do posypania
  • cukier puder
  1. Mąkę i proszek przesiewamy. 
  2. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Wsypujemy szczyptę soli, cukier i dalej ucieramy. Wbijamy kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dalej miksując, na zmiany dodajemy przesianą mąkę i mleko.
  3. Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na spód (jest dość gęste), na wierzch wykładamy owoce. Można posypać płatkami migdałów.
  4. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu - kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis znalazłem tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...