Tym razem do picia.
Najprostsza pitna czekolada na świecie!
Idealna, kiedy masz ochotę na chwilę słodyczy, ale nie masz czasu na stanie nad garnkami i skomplikowane receptury. Doskonale rozgrzeje w zimny wieczór, będzie idealnym rozpoczęciem leniwego weekendu.
Słodka, bogata w smaku, gęsta... i niesamowicie czekoladowa! A gdy podamy ją z kleksem bitej śmietany - murowane, że znajdziemy się w kulinarnym niebie!
Przepis:
2 porcje
- 2 filiżanki mleka (polecam chude)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- bita śmietana
- W garnuszku podgrzej mleko. Doprowadź je niemalże do wrzenia.
- Wrzuć połamane tabliczki czekolady i masło orzechowe. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Przykryj garnuszek i delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej temperatury (a jak wiemy taka czekolada powinna być naprawdę gorąca!).
- Aby uzyskać gęstszą konsystencję - gotuj czekoladę bez przykrycia.
- Przelej napój do filiżanek. Ozdób kleksem bitej śmietany.
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.
Pycha!
OdpowiedzUsuń