sobota, 12 lutego 2011

Gofry (wg Michela Roux)

Nie znam osoby, która nie lubiłaby gofrów.

Puszyste placki, z charakterystycznymi "kwadracikami" uwielbia każdy.
A samych wariacji na ich temat jest wiele (drożdżowe, pełnoziarniste, na słodko lub pikantnie. No i nie zapominajmy o gofrach belgijskich, na których przepisów jest wiele, niekoniecznie związanych z Belgią!)

Dla mnie gofry to standardowy deser do zjedzenia nad morzem. Nie ma wypadu do Międzyzdrojów, Świnoujścia czy Kołobrzegu bez zjedzenia gofrów! Koniecznie z dużą ilością bitej śmietany i (najlepiej) świeżymi owocami lub mieszanką bakalii.
(W sekrecie powiem, że najlepsze do tej pory kupne gofry jadłem w Międzyzdrojach... Były nieziemskie!)

Jednak mając dobry przepis (1/2 sukcesu) i dobrą gofrownicę (druga 1/2, przy czym najlepsze są urządzenia o mocy co najmniej 1000 W) własna kuchnia może zmienić się na chwilę w pachnącą budkę z goframi!

Gofry z tego przepisu wychodzą cudownie lekkie (mimo braku proszku do pieczenia!), puszyste, aromatyczne i chrupkie (choć to już bardziej zależy od gofrownicy. Niestety moja z 700 W mocy średnio się sprawdziła - długo się nagrzewała i równie długo piekła wafle... Tak że jeśli planujecie zakup takiego urządzenia warto zainwestować nieco więcej i kupić takie, o większej mocy).

A możemy je podać z czym tylko chcemy.
Ja wybrałem cukier puder, dżem agrestowy i bitą śmietanę.


Przepis:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
  1. Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

Smacznego!
Przepis znalazłem tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...