Nadal jest popularne w UK, obecnie jednak portugalskie wino zamieniono na herbatę lub owocowy likier.
Przepis pochodzi z "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson.
Otwiera całą książkę i stanowi znakomity wstęp do cukierniczej przygody, w jaką zabiera nas autorka.
Ciasto jest niesamowite w swej prostocie!
Wilgotna i piaskowa struktura. Cytrynowo - maślany aromat. Chrupiąca złotobrązowa skórka.
Czy można chcieć czegoś więcej?
Przepis:
- 240 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru - dodałem ok. 180g + łyżeczka do posypania ciasta
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- ok. 300 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Małą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową.
- Następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym wsypując 1 łyżkę mąki.
- Delikatnie masę łączymy z resztą mąki (ja zrobiłem to silikonową szpatułką) i na końcu sokiem z cytryny.
- Wlewamy do formy. Posypujemy z wierzchu cukrem. Pieczemy ok. 1 godziny, do tzw. "suchego patyczka". Studzimy w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz