sobota, 19 lutego 2011

Madeira cake

Historia tego ciasta sięga XIX wieku, kiedy stało się ono popularne w Wielkiej Brytanii jako dodatek do madery - stąd też wzięła się jego wdzięczna nazwa.
Nadal jest popularne w UK, obecnie jednak portugalskie wino zamieniono na herbatę lub owocowy likier.

Przepis pochodzi z "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson.
Otwiera całą książkę i stanowi znakomity wstęp do cukierniczej przygody, w jaką zabiera nas autorka.

Ciasto jest niesamowite w swej prostocie!
Wilgotna i piaskowa struktura. Cytrynowo - maślany aromat. Chrupiąca złotobrązowa skórka.
Czy można chcieć czegoś więcej?


Przepis:
  • 240 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru - dodałem ok. 180g + łyżeczka do posypania ciasta
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 3 duże jajka
  • ok. 300 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Małą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową.
  3. Następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym wsypując 1 łyżkę mąki.
  4. Delikatnie masę łączymy z resztą mąki (ja zrobiłem to silikonową szpatułką) i na końcu sokiem z cytryny.
  5. Wlewamy do formy. Posypujemy z wierzchu cukrem. Pieczemy ok. 1 godziny, do tzw. "suchego patyczka". Studzimy w formie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...