Idealne do kubka kawy lub herbaty. Nie za słodkie. Lekko kwaskowate. Z karmelowym posmakiem (ach, ten brązowy cukier!). O bogatej, wilgotnej strukturze przypominającej piaskową babkę.
Do posypania cukrem pudrem lub polania ulubioną czekoladową polewą!
Przepis:
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
- 175 g ciemnego brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g ciemnej czekolady, roztopionej
- 2 jajka
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- Nagrzewamy piekarnik do 170 st C. Małą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło, cukier i miód ucieramy do uzyskania białej, puszystej masy.
- Nadal miksując dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, następnie po jednym jajku. Na końcu ostrożnie wlewamy roztopioną czekoladę.
- Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy do połączenia składników.
- Pieczemy około 1 godziny. Studzimy w formie. Zależnie od upodobań posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Przepis znalazłem tutaj. Zaś jego zmodyfikowaną wersję - tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz