poniedziałek, 14 lutego 2011

Chocolate Orange Loaf Cake

Proste i szybkie (jak na każdy przepis Nigelli Lawson przystało!) ciasto czekoladowe z wyraźnie wyczuwalną nutą pomarańczy.

Idealne do kubka kawy lub herbaty. Nie za słodkie. Lekko kwaskowate. Z karmelowym posmakiem (ach, ten brązowy cukier!). O bogatej, wilgotnej strukturze przypominającej piaskową babkę.
Do posypania cukrem pudrem lub polania ulubioną czekoladową polewą!


Przepis:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 175 g ciemnego brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady, roztopionej
  • 2 jajka
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 st C. Małą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło, cukier i miód ucieramy do uzyskania białej, puszystej masy.
  3. Nadal miksując dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, następnie po jednym jajku. Na końcu ostrożnie wlewamy roztopioną czekoladę.
  4. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy do połączenia składników.
  5. Pieczemy około 1 godziny. Studzimy w formie. Zależnie od upodobań posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Smacznego!
Przepis znalazłem tutaj. Zaś jego zmodyfikowaną wersję - tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...